U ruralnoj meksičkoj bolnici rođena je djevojčica sa repom prekrivenim kožom i kosom dugim 5,7 centimerara. Doktori su bili šokirani kada se majka porodila carskim rezom bez uočljivih problema ili abnormalnosti – osim repa koji sadrži mišiće i nerve.

Oba roditelja su zdrava, a beba nije bila izložena infekcijama ili zračenju, tako navodi Journal of Pediatric Surgery.

Rep je bio 5,7 centimetara dug i 3-5 milimetara u prečniku. Kosa i rep prekriven kožom sadržavali su živce i beba bi plakala kada bi ga proboli iglom.

Donji dio leđa su snimili rendgenskim snimkom i ustanovili su da nema kostiju i drugih anomalija u repu. Što znači da rep nije nepotreban, beskorisni organ poput slijepog crijeva, već je ‘pravi rep’.

Ljekari su provjerili nekoliko mogućih zdravstvenih problema, uključujući mozak i kičmu. Dva mjeseca kasnije, ponovo su pregledali bebu i njen rep, gdje su utvrdili da je porastao srazmjerno njenom sopstvenom rastu. Imajući to na umu, ljekari su odlučili da uklone rep i rekonstruišu to područje plastičnom hirurgijom.

The doctors decided to remove her tail in a cosmetic procedure. #Evolution | #Tail | #Babies https://t.co/SWiMGsL9TZ

— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) February 16, 2023

Bebi je dozvoljeno da se vrati kući i od tada je bila bez ikakvih problema i komplikacija.

Ovo nije prvi put da se djeca rađaju sa repom.

Prisustvo pravih repova kod ljudi je izuzetno rijetko, a najnoviji pregled objavljen 2020. napominje da je do 2017. bilo samo 195 slučajeva u francuskim, italijanskim, engleskim, njemačkim i japanskim izvještajima o slučajevima.

(Express/Espreso)

Originalni tekst