Na Pešteru održana vojna vežba srpskog ratnog vazduhoplovstva

0
69

Na Pešteru održana vojna vežba srpskog ratnog vazduhoplovstva

Na vojnom poligonu "Pešter" održana je vežba "Sadejstvo 2020", na kojoj je učestvovalo oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova.

mod.gov.rs: Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije
Foto: mod.gov.rs / Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020"

Vežbi su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dosadašnji predsednik Vlade i kandidat za novog premijera Ana Brnabić, kao i deo državnog vrha.

Odgovarajući na pitanje lokalne novinarke da li se ovom akcijom šalje poruka bošnjacima, Vučić je rekao da nema skrivenih poruka osim onih najlepših.

„Nista nije uporeno protiv bošnjaka. Poruka koja se šalje je da je ovo njihova vojska, ovo je njihova zemlja i njihova ognjišta. Ne samo da neće da ih iko dira, već će imati ko da ih brani ako se neko usudi da ih dira“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, na ovaj događaj bili su pozvani svi članovi Predsedništva BiH.

Vežba se sastojala od sedam sekvenci, a cilj je prikaz stanja obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga kopnene vojske.

Pretpostavka vežbe je da su "neprijateljske oružane snage" napale jugozapadni deo Srbije i privremeno okupirale deo državne teritorije, na liniji Sjenica – Ćajetina – Bajina Bašta, kao i da dovode nove snage.

Prikazani su i "migovi 29", "orao", "supergaleb G-4", helikopter Mi-35, Mi-17V5, Mi-8, kao i borbeni helikopter "gama" …

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade realizovali su helikopterski desant snaga, neutralisanje protivnika, specijlani desant. Kruna vežbe, kako je najavljen, bio je skok dva pripadnika 63. padobranske brigade nositi zastavu Republike Srbije i zastavu Vojske Srbije.

Izvor: RTS, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article