PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden danas je objavio dugo očekivane predloge izmena koje se odnose na rad Vrhovnog suda, pozvavši Kongres da odredi limite mandata i etički kodeks za devetoro sudija tog suda.

НА ОВО СЕ ДУГО ЧЕКАЛО: Бајден објавио предлоге промена у раду Врховног суда

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

On je takođe pozvao članove Kongresa da ratifikuju ustavne promene koje ograničavaju predsednički imunitet, prenosi AP.

Bela kuća je danas iznela detalje Bajdenovog predloga koji ima malo šanse da bude usvojen u podeljenom Kongresu, dok je samo 99 dana ostalo do predsedničkih izbora, navodi agencija.

Bajden je naveo da je cilj predloženih promena vraćanje poverenja u sud, što je ponovila i potpredsednica Kamala Haris, ističući da američki narod mora da veruje Vrhovnom sudu na čiji rad su bacilli senku nedavni etički skandali i neke odluke sudija.

Bajden predlaže da se ukinu doživotna imenovanja sudija, ističući da bi Kongres trebalo da usvoji takav sistem u kojem bi predsedavajući Vrhovnog suda imenovao nove sudije na svake dve godine, a njihov mandat bi bio 18 godina.

On je takođe predložio Kongresu da uvede etički kodeks koji bi od sudija zahtevao da prijave poklone, uzdrže se od političke aktivnosti i povuku se iz slučajeva u kojima oni ili njihovi supružnici imaju finansijski ili neki drugi sukob interesa, navodi AP.

Bajden istovremeno od Kongresa trži da uvede ustavne izmene kojima bi se preinačila nedavna odluka Vrhovnog suda prema kojoj bivši predsednici imaju širok imunitet od krivičnog gonjenja.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE: Pogledajte Su 25 u akciji

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst