Trend rasta cena na tržištu nekretnina se nastavio i ove godine, pa se u januaru, nasuprot popularnom mišljenju da je tržište u prestonici neprikosnoveno, pojavilo nekoliko lokacija koje su po stopi rasta cena prestigle Beograd.

Prema podacima sa oglasnog portala Nekretnine.rs, od početka godine najveće poskupljenje kvadrata u Srbiji je zabeleženo u Novom Sadu, tačnije – na Podbari gde su cene kvadrata u januaru porasle za 8,01 odsto, te se tamo kvadrat u proseku prodavao za 1.847 evra (što je i najskuplji kvadrat trenutno u Novom Sadu).

Na drugom mestu se našao Bulevar Nemanjića u Nišu, gde je prosečna cena porasla za 7,14 odsto i iznosi okruglo 1.500 evra.

Kako ekspanzija tržišta nekretnina traje već skoro dve godine, i cene kvadrata su dostgile nivoe koji su bili teško zamislivi pre pandemije, pažnja učesnika na tržištu je u proteklih nekoliko meseci isključivo usmerena na održivost ovakvog rasta

. Dok deo stručne javnosti ističe da faktori koji su pokrenuli trend (povećanja potražnja, povoljni uslovi finansiranja, investiranje u nekretnine usled manjka drugih opcija…) i dalje aktuelni i da će u krajnjem slučaju doći do stabilizacije cena, iz Evropske centralne banke (ECB) ističu da ono sa sobom nosi i određeni rizik po privredu u celini.

Prema analizi oglasa na portalu Nekretnine.rs, ubedljivo najveći rast cena u januaru je zabeležen u Novom Sadu.

Pored Podbare, druga najveća zabeležena stopa rasta cena nekretnina u gradu je zabeležena u centru, gde je cena rasla 3,77 odsto i gde se kvadrat u januaru 2022. godine cenio 1.818 evra. Na Novom naselju je zabeležna prosečna cena od 1.568 evra, što znači da je cena rasla 1,49 odsto.

Pad cena kvadrata je zabeležen na Grbavici, i to od okruglo 2 odsto čime se prosečna cena spustila na 1.766 evra.

Podsetimo, u ovom delu Novog Sada su u novembru bile najveće cene.

Kolike su cene u Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu i Nišu, kao i zbog čega je ECB zabrinuta, pročitajte na sajtu „Blica„.

Investitori Novi Sad: Evo 5 najpouzdanijih za kupovinu stana

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)