Foto UKC Niš

Na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš ugrađen je najmanji pejsmejker na svetu kod dva pacijenata koji zbog zdravstvenih komplikacija ne bi mogli da dobiju ovakav vid srčane potpore na tradicionalan hirurški način.

“Mikro pejsmejker, veličine omanje kapsule, novom, minimalno invazivnom metodom, u sali za kateterizaciju niške Klinike za kardilogiju, uspešno je ugrađen dvojici pacijenata, čime im je umnogome poboljšan kvalitet života i to bar za narednih deset godina. Nakon ovog, potpuno novog operativnog kardiološkog zahvata otpočela je, kako kažu stručnjaci, nova era kardiologije u niškom UKC”, saopštila je uprava te zdravstvene ustanove.

Prema rečima direktora UKC dr Zorana Perišića, ovo je još jedan dokaz da “vrhunska medicina odavno nije privilegija jednog ili dva centra u državi” i da je cilj ove najveće zdravstvene ustanove južno od Beograda da njeni lekari ne prate samo ono što se dešava u Beogradu, već i dostignuća u Evropi i svetu.

“Ugrađen je aparat- koji se ne vezuje žicama i nema neke druge tehnologije, koji ima svega 0,8 kubika i težinu manju od dva grama- transvenskim putem, bez otvaranja grudnog koša, preko femoralne vene. Ovakva procedura je mnogo manja trauma za pacijenta, bez rizika od infekcije, a baterija u novom aparatu ima podjednako dugačak vek trajanja kao klasičan pejsmejker”, rekao je Perišić.

Rukovodilac Klinike za kardiologiju dr Tomislav Kostić je dodao da je niški UKC uveo ovakvu proceduru odmah nakon Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja, RFZO i Uprave UKC.

U skladu sa profesionalnom praksom u slučaju ovođenja nove operativne procedure, ovim intervencijama prisustvovao je i proktor iz Poljske, kardiolog Pšemislav Mitkovski, inače predsednik Udruženja kardiologa u toj zemlji.

Na niškoj Klinici za kardiologiju je u toku ove godine ugrađeno 665 pejsmejker uređaja, što je, kako je navedeno, svrstava u red “velikih regionalnih centara i jedan od najvećih centara u Srbiji”.

Originalni tekst