Na koronavirus u Srbiji u poslednja 24 sata pozitivno još 3.888 testiranih, preminula 52 obolela

Pre 56min

U poslednja 24 sata koronavirus u Srbiji je odneo 52 života. Testirano je 12.578 uzoraka, od čega je zaraza potvrđena kod 3.888 ljudi. Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici odložila početak primene mere prema kojoj je ulazak u Srbiju dozvoljen uz negativan PCR test, za ponedeljak, 21. decembar.

Kovid ambulanta u Zemunu tokom epidemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić
Kovid ambulanta u Zemunu tokom epidemije koronavirusa, decembar 2020. Foto: Srđan Ilić

Iako broj obolelih poslednjih dana pada, procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih i danas je iznad 30 odsto.

U bolnicama širom zelje smešten je 9.581 pacijent, a na respiratorima se nalazi 326 obolelih.

Od početka epidemije u Srbiji je urađeno 2.130.707 testova, kovid19 registrovan je kod 296.528 ljudi, a preminule su 2.632 osobe.

Kako je objavljeno na sajtu covid19.rs procenat smrtnosti iznosi 0,89 odsto.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za odrasle i stare, koronavirusom inficirano je 2.043 korisnika i 874 zaposlena, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od početka epidemije od infekcije su izlečena 2.146 korisnika i 977 zaposlenih u tim ustanovama.

Mera prema kojoj je ulazak u Srbiju dozvoljen uz negativan PCR test, a za građane koji ga ne poseduju propisana kućna izolacija u trajanju od 10 dana, umesto sutra, kako je prvobitno odlučeno, stupa na snagu u ponedeljak, 21. decembra.

Odluka je doneta na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, a stupanje mere koja će važiti do 10. januara, na snagu, kako se navodi u odluci, pomereno je sa nedelje na ponedeljak.

Uoči stupanja na snagu novih mera za ulazak u zemlju na graničnim prelazima je pojačan priliv putnika u Srbiju.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović izjavila je danas da su bolnice prepune i da je broj prijema obolelih od kovida19 i dalje veći od broja otpusta.

Jovanović je za RTS istakla da je transmisija virusa u zajednici velika i da je to dovelo do epidemijskih karakteristika koje narušavaju zdravlje građana.

Istakla je da su ključne mere i dalje prekid kontakata, distanca i nošenje maski, i da se imunizacija koja je pred nama pojavljuje kao spas.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković juče je, na pitanje Insajdera da li je Fajzerova vakcina odobrena u Srbiji, odgovorio da je pitanje dana kada će ta vakcina, čijih je prvih 5.000 doza najavljeno za početak naredne nedelje, dobiti zvaničnu dozvolu da bude distribuirana u Srbiji.

„Fajzerova vakcina je dobila dozvolu za uvoz, sva dokumentacija je u redu, u skadu je s pravilima i normativima Srbije. Postoji samo još kratak deo, a to je da se vakcina analizira u Nacionalnoj laboratoriji kako bi se utvrdilo da li je sve ono što piše u dokumentaciji tačno“, precizirao je Gojković na jučerašnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba.

Kada je u pitanju plan imunizacije, početak vakcinacije, kao i redosled kojim će građani biti vakcinisani, što je takođe interesovalo novinare Insajdera, Gojković je rekao da na tom planu još radi Radna grupa za imunizaciju Ministarstva zdravlja i da je pri kraju, ali da detalje ne može da obelodani jer država nastoji da ponudi više vrsta vakcina.

Prema njegovim rečima, još se radi i na logistici za vakcinaciju Fajzerovom vakcinom koja zahteva specifične uslove transporta i skladištenja.

„Ogroman je to posao – dopremiti, smestiti, skladištiti, čuvati, distribuirati do korisnika… To je izuzetno složen proces koji ćemo uraditi“, naveo je, dodajući da za početak vakcinacije prvim dozama, koje se očekuje naredne nedelje, imamo sve.

Kako je juče saopšteno, tokom vikenda na snazi ostaju već uvedene epidemiološke mere, a od ponedeljka će radno vreme ustanova kulture biti produženo do 21 sat.

Prema jučerašnjoj odluci Vlade pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije i slične ustanove moći će da rade i subotom i nedeljom.

Krizni štab će na sednici koja se očekuje u ponedeljak ponovo razmatrati eventualno pooštravanje ili ublažavanje mera u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je juče da će o ublažavanju mera biti reči kada pritisak na bolnice počne da popušta, ističući da struka "još čeka" da opadne broj pacijenata na intenzivnoj nezi, pogotovo na respiratorima.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article