Na ivici incidenta ispred Ministarstva zdravlja: Panić izneo tvrdnje o falsifikovanim brojevima; Đerlek: Hteli ste da pobedi korona

Nakon konferencije za medije koju su danas ispred zgrade Ministarstva zdravlja u organizaciji Skupštine slobodne Srbije održali lekari Rade Panić i Zoran Radovanović, pred novinarima su se nenajavljeno pojavili i predstavnici Ministarstva predvođeni državnim sekretarom Mirsadom Đerlekom. Đerlek je rekao da oni kao domaćini imaju pravo da kažu svoje mišljenje. Situacija je bila na ivici incidenta kada su predstavnici Ministarstva pokušali da uklone maketu koronavirusa koju su doneli predstavnici Skupštine slobodne Srbije.

Rade Panić Foto: Srđan Ilić
Rade Panić Foto: Srđan Ilić

Povodom godinu dana od konferencije za novinare na kojoj su predstavnici državnog vrha i određeni lekari Kriznog štaba proglasili koronu najsmešnijim virusom na svetu, Skupština slobodne Srbije organizovala je konferenciju za medije ispred zgrade Ministarstva zdravlja i simbolično datum proglasila "danom političke i stručne neodgovornosti i nebrige države za građane".

“Tog dana održana je ta smehotresna, razdragana i sramna konferencija za štampu koja je pokazala svu našu kratkovitost i ignorantnost. Oglušili smo se o upozorenja SZO da predstoji epidemija i da treba da pripremimo maske i laboratorije. Arogantan stav kada je u svetu bilo 83.000 zaraženih, oko 3.000 mrtvih, samo u Italiji 500 obolelih, mi smo ismevali ljude koji su pokazivali zabrinutost”, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović.

On je istakao da su brojevi zaražanih i priminulih lažirani, a da je letnji talas bio izazvan politikantskim razlozima.

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, je podsetio da je dosada od posledica koronavirusa preminulo 109 lekara, farmaceuta i stomatologa, a da se ne zna tačan broj preminulih sestara i tehničara .

On je naveo da su ga po nalogu državnog tužilaštva zvali iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK).

“Uglavnom, iskoristio sam priliku i u dva razgovora koja su trajala između tri i četiri sata ispričao sam sve što znam i dostavio sve dokaze šta se dešavalo u prethodne dve godine, što tiče donošenja zakona, što se tiče održavanja ventilatora”, rekao je.

Dodao je da ga je policija pozvala kako bi pojasnio i dostavio dokaze za tvrdnje koje je izneo u intervjuu za nedeljnik NIN prošle godine.

„Imao bih puno da vam pričam o tome šta su sve slagali tokom epidemije i koliko je to opasno i koliko je to dovelo u zabunu struku u Kriznom štabu i sve nas koje muči da dođemo do podataka. SBPOK-u sam predao najkonkretnije dokaze za ono o čemu su prvu priču poveli Sindikat lekara i farmaceuta i dr Zoran Radovanović da se broj novoobolelih i umrlih u Srbiji krije. Predao sam 150 potvrda o smrti za novembar i decembar iz kraljevačkog kovida, za koje vreme je gradski Zavod za javno zdravlje javio – 93 preminulih“, rekao je Panić.

Izneo je nezvanične informacije da samo tri osobe u Institutu "Batut" imaju podatke o broju preminulih i ocenio da bi "dozvola ili naredba" za takvu "prevaru" morala da stigne iz vrha vlasti.

Državni sekretari u Ministarstvu zdravlja ispred zgrade MInistarstva Foto: Srđan Ilić
Državni sekretari u Ministarstvu zdravlja ispred zgrade MInistarstva Foto: Srđan Ilić

Odmah po završetku konferencije, na stepeništu ispred zgrade Ministarstva na svojevrsnoj kontra konferenciji pojavili su se državni sekretar Mirsad Đerlek i portparol Ministarstva zdravlja. Đerlek se obratio okupljenim kolegama koje je nazvao “pametnim generalima”.

“Mi smo znali da će se na kraju ove bitke pojaviti pametni generali! Napravili smo dve bolnice, najveći broj ljudi smo vakcinisali. Niko ne može da negira da je mala Srbija nabavila 2,5 miliona vakcina”, rekao je Đerlek.

On je optužio kolege da su priželjkivali da pobedi korona.

Državni sekretari u Ministarstvu zdravlja ispred zgrade MInistarstva Foto: Srđan Ilić
Državni sekretari u Ministarstvu zdravlja ispred zgrade MInistarstva Foto: Srđan Ilić

„Non stop ste prizivali da pobedi korona, da uništite ministra, a zatim i Vučića. To nije moguće, nećete dotući (ministrazdravlja Zlatibora) Lončara niti ćete doći do Vućića“, rekao je Đerlek i dodao da oni kao domaćini imaju pravo da kažu svoje mišljenje.

Dodao je da je zdravstveni sistem „potpuno spreman da nastavi borbu s kovidom“.

„I da nastavi sa imunizacijom. Nemamo vremena da se bavimo ovim stvarima o kojima su govorili ovde pre nas. Što se tiče predloga za najgluplju izjavu, imam ovde milion papira, lako ćete doći do najgluplje izjave. Jedna od takvih je da je gospodin Panić rekao da je vakcina eksperiment, a vakcinisao se 9. januara… Mogu vam pokloniti te papire“, naveo je Đerlek.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article