Ukrajina je saopštila da su nastavljeni ruski napadi na civilnu i vojnu infrastrukuturu širom zemlje, prenosi RTS.

Za sada nema izveštaja o žrtvama i povređenima.

Ujedno, Moskva i Kijev pojačali su vazdušne napade i kontranapade na frontu u Ukrajini i ruskim pograničnim mestima, piše Rojters, navodeći da su mete uglavnom transportna, vojna i energetska infrastruktura.

Ukrajina je saopštila da su tokom noći izvršeni napadi na oblasti Poltava i Donjeck.

Dve ruske rakete pogodile su industrijski objekat u Kremenčuku, u centralnom delu Ukrajine, što je dovelo do požara, saopštio je guverner Poltavske oblasti Filip Pronin.

Napadi su prijavljeni i u regionu Zaporožje, navode lokalne vlasti.

Guverner Zaporoške oblasti Jurij Malaško izjavio je da je u napadu dronom na tu oblast pogođen infrastrukturni objekat, navodi britanska agencija.

Ukrajinske sange su tokom noći uništile četiri od osam lansiranih ruskih dronova, ističe se u izveštaju Rojtersa.

Tokom noći su ukrajinske snage prijavile i ruske udare u pograničnom području kod Sumskog regiona, a zabeleženo je 24 eksplozije, prenosi Ukrinform.

Sa druge strane, ruska protivvazdušna odbrana oborila je dron iznad Belgorodske oblasti, prenele su lokalne vlasti.

Ukrajinska mornarica je saopštila da se u Crnom moru nalazi šest ruskih brodova nosača krstarećih raketa „kalibar“. Dodaje se da se u Azovskom moru nalazi jedan, a u Sredozemnom dva broda i jedan nosač krstarećih raketa „kalibr“.

Vladimir Putin je poručio da će Rusija učiniti sve da zaustavi i potpuno iskoreni nacizam, a da su njegovi sledbenici osuđeni su na propast.

Ni Belorusija ni Rusija ne traže nikakav rat, već pozivaju na miran dijalog zasnovan na poštovanju istorijskog sećanja i istine o ratu, poručio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u Sankt Peterburgu, povodom 80. godišnjice oslobođenja Lenjingrada od nacističke opsade tokom Drugog svetskog rata.

Post Views: 28

Originalni tekst