VLADA Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o načinu finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti u 2024. godini kako bi se obezbedio nastavak, ali i započinjanje lečenja tih pacijenata.

НА ИНИЦИЈАТИВУ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Влада усвојила закључак о лечењу оболелих од ретких болести, ево колико ће новца бити издвојено из буџета

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Za tu namenu je iz budžeta za 2024. godinu obezbeđeno ukupno 7.200.000.000 dinara, navodi se u saopštenju Vlade. Sredstva su namenjena onim pacijentima za koja Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno.

Država je krenula i sa isplatom jednokratne novčane pomoći u iznosu od 25.000 dinara za lica koja imaju retke bolesti, vaučerima za kupovinu lekova i medicinskih sredstava u iznosu od 35.000 dinara i vaučerima za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom predstavlja plana „Skok u budućnost“ izjavio da će se budžet za retke bolesti i inovativne lekove povećati za više od 200.000 miliona evra.

BONUS VIDEO: LUKINA MAMA ZA „NOVOSTI“ – Raduje nas najava predsednika o unapređenju osoba sa retkim bolestima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

MOJA PAUZA ZA KAFU - VREME DA OSLUŠNEM SEBE: Život je samo jedan i zato nađite vremena za radost i za one koje volite

Originalni tekst