EXIT Fondacija je na upravo održanom EXIT festivalu, najavila pokretanje digitalne platforme „Creative Gate“, sa ciljem da se unaprede poslovanje, umrežavanje i promocija aktera u kulturnim i kreativnim industrijama, kao i da se podrži dalji razvoj ovog značajnog sektora.

Kreatori platforme „Creative Gate“ su EXIT Fondacija i festival Taksirat, a namenjena je različitim akterima u sektoru kulturnih i kreativnih industrija u regionu Zapadnog Balkana: partnerskim projektima, profesionalcima u ovoj industriji (organizacijama i pojedincima) registrovanim na „Creative Gate“ platformi, kreativnim mestima, umetnicima, događajima i festivalima. Indirektno, od projekta će imati koristi: šira publika, mediji, partneri i društva zemalja regiona u celini.

Sem platforme kao centralnog dela projekta, on će obuhvatiti i intenzivnu promotivnu kampanju koja će uključivati događaje u više gradova regiona kao i Western Balkans Creative Day – dan kada će se u Beogradu, u novembru 2024, okupiti svi akteri projekta, profesionalci iz oblasti kulturnih i kreativnih industrija, organizacije i mlade, nove kreativne talente koji će imati priliku za umrežavanje, deljenje iskustava iz sektora, kao i da povećaju vidljivost svog rada.

Ova inicijativa, deo je projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“ (CC4WBs), koji finansira Evropska unija, a koji ima za cilj unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu. Za koordinaciju projekta zaduženi su UNESCO, British Council i Italijanska razvojna agencija (AICS).

„Prema podacima istraživanja koje je sproveo Ekonomski fakultet u Beogradu 2021. godine, kulturne i kreativne industrije samo u Srbiji čine oko 7,4% bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljavaju 127.000 ljudi u više od 70.000 firmi. Ovaj sektor značajno doprinosi i izvozu, naročito u IT sektoru, muzičkoj i filmskoj industriji. Ovaj sektor ima iz godine u godinu natprosečno visoke stope rasta, zahvaljujući izuzetno kreativnim i talentovanim ljudima regiona koji čine ključni sastojak za uspeh. Da bi se ovaj rast nastavio potrebno je da se akteri scene povežu i udruže i da se zajedno izbore za podsticajno okruženje u regionu“ rekao je Ivan Petrović, predstavnik EXIT Fondacije, ističući značaj kulturnih i kreativnih industrija za ekonomiju i društvo, kao i izazove sa kojima se suočavaju učesnici u ovoj oblasti.

Potencijal kulturnih i kreativnih industrija koji se tiče doprinosa BDP-u i ukupnom društvenom razvoju nije dovoljno prepoznat i u većini zemlja Zapadnog Balkana. Kulturne i kreativne industrije čine značajan deo bruto društvenog proizvoda i imaju slične izazove.

Kako bi se odgovorilo na potrebe i izazove sektora kulturnih i kreativnih industrija i umanjile prepreke sa kojima se njeni učesnici susreću, pokrenuto je osnivanje digitalne platforme „Creative Gate“, sa ciljem da se akteri u ovim industrijama Zapadnog Balkana povežu, osnaže i promovišu. „Creative Gate“ će ponuditi online prostor za informacije, umrežavanje, regrutovanje i promociju, čime će se omogućiti veća vidljivost, saradnja i privlačenje investicija.

„Za učesnike u kreativnim industrijama, bez obzira da li su u pitanju frilenseri ili agencije, veoma je bitno da budu u toku sa novinama koje ova oblast donosi i fleksibilni u veoma dinamičnom okruženju. Jedan od najvećih izazova sa kojima se susrećemo je brzo menjanje tehnologija i potreba za stalnim prilagođavanjem. To zahteva ne samo kontinuirano usavršavanje veština, već i snažnu kulturu inovacija. „Creative Gate“ platforma će nam pomoći ne samo da budemo u toku sa inovacijama i aktuelnostima u našoj industriji, već da čujemo i kako razmišljaju nove generacije, šta je njihov fokus i koje trendove prate. Verujemo da je ključ uspeha u ovoj industriji u sinergiji između kreativnosti i strategije”, zaključio je Borislav Miljanović, osnivač i CEO agencije za integrisane komunikacije Represent System.

Platforma ove vrste predstavlja ključni korak ka organizovanom razvoju kulturnih i kreativnih industrija u regionu Zapadnog Balkana. Ona će omogućiti veću vidljivost, promociju, umrežavanje i saradnju između kreativaca, čime će se stvoriti sinergija i podržati dalji rast i razvoj sektora. Pozivamo sve zainteresovane strane, organizacije civilnog društva koje se bave kulturom i kreativnošću, te pojedince i kompanije da se registruju od jeseni na platformi, pridruže ovoj inicijativi i iskoriste benefite koje platforma nudi.

Post Views: 45

Originalni tekst