Na Beogradskom sajmu počela revakcinacija građana, u Belexpo centru vakcinacija

U hali 3 Beogradskog sajma u devet časova je počela revakcinacija građana koji su pre tri sedmice primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa. Vakcinacija će od danas biti organizovana na punktu u Belexpo centru u Novom Beogradu.

Hala Belexpocentra pripremljena za vakcinaciju, Foto: Beoifo
Hala Belexpocentra pripremljena za vakcinaciju, Foto: Beoifo

Koordinatorka medicinskog tima na sajmu Dragana Milošević za RTS je rekla da je na revakcinaciju pozvano 1.246 građana.

Milošević je rekla da će na sajmu biti rađena samo revakcinacija.

"Samim tim, oni dobijaju potvrdu da je završena kompletna vakcinacija. To ne znači prekid poštovanja epidemioloških mera. Nastavljamo sa poštovanjem epidemioloških mera sve dok ne stvorimo kolektivni imunitet. Nadamo se da će biti brzo", poručila je Miloševićeva i dodala da će vakcinacija od danas biti organizovana na punktu u Belexpo centru u Novom Beogradu.

Milošević je napomenula da ukoliko neko smatra da je prošao 21 dan, a nije dobio SMS poruku kada da dođe na revakcinaciju, može doći na Sajam, a u IT sistemu će se proveriti koliko je prošlo od prve doze, ističući da građani obavezno treba da ponesu ličnu kartu.

"U slučaju da nemaju potvrdu, u nekim slučajevima se uglavnom radi o starijim građanima, ako su je izgubili. Obavezna je lična karta. Oni popunjavaju saglasnost, unosi se u bazu. Kada se unese u bazu, već građanin postoji. Mi imamo evidenciju kada je primljena prva doza, koja je vakcina", rekla je Milošević.

Počinje revakcinacija za građana sa Kosova i Metohije

Na tri izdvojena punkta u Raški, Kuršumliji i Bujanovcu danas počinje revakcinacija protiv koronavirusa za građana sa Kosova i Metohije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo.

U Raški se vakcinišu građani iz četiri opštine na severu Kosova, u Bujanovcu iz Kosovskog Pomoravlјa, a građani iz Metohije i centralnog Kosova vakcinu primaju u Kuršumliji.

"Do sada je vakcinu protiv koronavirusa primilo više od 7.000 lјudi s prostora Kosova i Metohije. Za sve njih, Kancelarija za Kosovo i Metohiju organizuje prevoz kojim dolaze na imunizaciju", navedeno je u saopštenju.

U Srbiji je dosad vakcinisano 557.000 građana – neki prvom, a neki i drugom dozom vakcine, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar na Torlaku gde je primio drugu dozu vakcine.

„Na današnjoj sednici Kriznog štaba ćemo da uradimo analizu i videćemo šta dalje, ali svima je jasno da kada imate ovakve rezultate da se mere ne poštuju dovoljno“, rekao je Lončar.

On je apelovao na građane da se ne opuštaju nakon imunizacije.

„Vodite računa o tome ne dobijamo ovu bitku s prvom dozom vakcine, a i nakon druge da prođe određeno vreme. Ako budemo disciplinovani, ako se vacinišemo, možemo do leta da ostvratimo svoj cilj i stavimo koronu pod kontrolu i idemo na more. Hajde da budemo odgovorni da budemo ta zemlja čije će građane svako rado primiti na svoju turističku destinaciju“, rekao je Lončar.

On je podsetio da Srbija nema problema s revakcinacijoom budući da su je za svakog vakcinisanog građana sačuvana doza za revakcinaciju.

Na pitanje o proizvodnji vakcine Sputnjik V na Torlaku Lončar je odgovorio da ćemo u petak popodne biti bliži odgovoru kada bi mogla da počne proizvodnja, nakon što ruski stručnjaci obiđu postojeće kapacitete na Torlaku.

„Neke procene su da bi za dva do tri meseca mogli da uđemo u prvu fazu, a šest do sedam meseci je potrbeno da se ceo postupak radi ovde“, naveo je i objasnio da prva faza prakrično posrazumeva punjenje pakovanje i distribuciju cepiva.

Izvor: RTS, Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article