MUP: Zbog korupcije uhapšeno 28 osoba, među njima bivši i sadašnji funkcioneri u Prijepolju, Arilju i Novom Pazaru

Pripadnici Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije danas su uhapsili 28 osoba osumnjičenih da su počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Republike Srbije za više miliona dinara.

Hapšenje, policija / Foto: Insajder
Hapšenje, policija / Foto: Insajder

"U akciji usmerenoj na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije, 28 osumnjičenih uhapšeno je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, a terete se da su počinili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama", saopšteno je nakon kolegijuma ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina sa načelnicima uprava kriminalističke policije.

Kako se navodi u saopštenju, akcija je sprovedena na teritoriji opština Prijepolje i Arilje, kao i grada Novog Pazara, a među uhapšenima su bivši i sadašnji funkcioneri opštine Prijepolje, Arilje i grada Novog Pazara, kao i direktori pojedinih javnih preduzeća iz tih gradova.

Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv tri osobe.

Policija je u Novom Pazaru uhapsila pomoćnika gradonačelnika grada Novog Pazara E.Š. (1981), odgovorno lice javnog preduzeća „Zavod za urbanizam“ S. Lj. (1976), odgovorno lice Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ E. O. (1962) i još osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Takođe, uhapšeni su i radnik Gradske uprave grada Novog Pazara M. D. (1968), zaposleni u Kulturnom centru tog grada A. I. (1978), kao i vlasnici pet privrednih društava, dok je za jednom osobom podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebe i mahinacije u postupku javnih nabavki.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su i bivšeg predsednika opštine Prijepolje D. Z. (1965), odgovorno lice vrtića „Miša Cvijović“ I. K. (1978), kao i šestoro službenika opštine Prijepolje, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba službenog položaja u pomaganju i trgovina uticajem. Krivična prijava u redovnom postupku biće podneta i protiv odgovornog lica Turističke organizacije Prijepolje.

Saopšteno je i da je policija u Arilju uhapsila bivšeg predsednika opštine Arilje M. N. (1956), zamenika predsednika opštine Arilje B. V. (1965), rukovodioce opštinske uprave Arilje G.P. (1964) i R.N.V. (1962), funkcionera Mesne zajednice Kruščica T.K. (1975), fudbalskog funkcionera „Budućnost“ iz Arilja M.S. (1951), bivšu radnicu opštine Arilje, kao i vlasnike dva privredna društva sa teritorije opštine Arilje, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja.

Policija će i protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z.T, podneti krivičnu prijavu u redovnom postupku.

Oni se terete za zloupotrebe i mahinacije u postupku javnih nabavki, a uz krivične prijave, biće privedeni nadležnom tužilaštvu.

U Saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se i da su na kolegijumu definisani prioriteti u radu Uprave kriminalističke policije kojoj će poseban akcenat biti na borbi protiv organizovanog kriminala, posebno narkotrafikiniga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u obraćanju građanima rekao da su jutros uhapšena dva bivša predsednika opština iz Srpske napredne stranke, naknadno precizirajući da su u pitanju predsednici opština Prijepolje i Arije.

Vučić je tada rekao da nadležno tužilaštvo i policija treba da rade svoj posao i da ne sme da bude važno ko je iz koje stranke, već da ljudi znaju da su oni koje biraju tu da rade za njihovo dobro.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article