MUP: Situacija na vodotokovima stabilna, vanredna situacija u četiri grada i 13 opština

Vodostaji reka na područjima koja su poslednjih dana bila ugrožena poplavama su u opadanju i voda se postepeno povlači, a vatrogasci spasioci na terenu pružaju pomoć stanovništvu kroz dostavu hrane i životnih potrepština i crpljenjem vode iz poplavljenih domaćinstava, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Spašavanje građana iz poplava / Foto: MUP
Spašavanje građana iz poplava / Foto: MUP

Kako se navodi u saopštenju, pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Кruševca su tokom dana pomagali ugroženom stanovništvu u mestu Đunis i vršili isporuku hrane i ostalih životnih potrepština gde je usled izlivanja Južne Morave došlo do plavljenja domaćinstava.

Vatrogasci-spasioci iz Prokuplja i Leskovca su, u Žitorađi i Lebanu, vršili crpljenje vode iz poplavljenih domaćinstava i nastaviće da obilaze teren na tom području.

Na području Nišavskog upravnog okruga tokom noći pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Niš izvlačili su vodu iz poplavljenih domaćinstava u selu Lalinac, a trenutno je situacija na vodotokovima reka stabilna.

Na teritoriji Pčinjskog, Topličkog, Jablaničkog i Pirotskog okruga situacija je stabilna, a pripadnici Vatrogasno-spasilačkih brigada Vranje, Leskovac, Prokuplje i Pirot nastaviće obilazak terena.

Usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, na snazi je vanredna situacija na teritoriji 17 lokalnih samouprava, od čega na teritoriji četiri grada: Niša, Leskovca, Pirota i deo teritorije grada Vranja, i na teritoriji 13 opština.

Vanredna situacija proglašena je u opštinama Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka i Babušnica i delu teritorije opštine Prijepolje i Bojnik.

Od početka snežnih padavina pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi evakuisali su 85 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka.

Evakuisane su 32 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest iz Bojnika, osam iz Bujanovca, četiri iz mesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, 20 iz Bele Palanke, osam iz Crvene reke i po jedna osoba iz Dimitrovgrada i Donje Trnave kod Niša.

Vlada Srbije pomaže opštini Bujanovac

Pomoć Koordinacionog tela Vlade Srbije opštini Bujanovac zbog poplava koje su je pogodile, danas je najavio Zoran Stanković, predsednik tog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedja.

Stanković je posetio poplavljena sela u okolini Bujanovca, rekao da se organizuje humanitarna pomoć u hrani i lekovima, i od predstavnika te opštine zatražio da utvrde da li je potreban i privremeni smeštaj za ugrožene.

Koordinaciono telo je prenelo da je Stanković rekao da se voda povlači i da su mu predstavnici Opštine rekli da se od danas prijavljuje šteta što će trajati narednih mesec dana.

Predsednik Koordinacionog tela će sutra posetiti Medveđu.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article