MUP: Evakuisano 67 osoba iz poplavljenih objekata širom Srbije

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi, evakuisali su 67 osoba iz objekata, koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka, saopštio je MUP.

Spašavanje građana iz poplava / Foto: MUP
Spašavanje građana iz poplava / Foto: MUP

Kako se navodi u saopštenju, spasene su 32 osobe iz Doljevca, deset iz Bele Palanke, osam iz Bujanovca, šest iz Bojnika, četiri iz mesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, dve iz Leskovca i po jedna iz Dimitrovgrada i Donje Trnave kod Niša.

Vanredna situacija je, usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, proglašena na teritoriji Niša i Leskovca, opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince i Gadžin Han, kao i na delu opštine Prijepolje, zbog obilnih snežnih padavina.

Na teritoriji Nišavskoj upravnog okruga spasena je jedna osoba u mestu Donja Trnava na Južnoj Moravi od strane pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje na vodi iz Niša. Vodostaji reke Nišave i Južne Morave kod Niša su u fazi opadanja.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona Vranje na teritoriji Pčinjskog Upravnog okruga tokom popodneva vršili su crpljenje vode iz poplavljenih domaćinstava u mestima Banjska, Kupinince i Zlatokop. Takođe, pripadnici VSB Vranje evakuisali su četiri osobe u mestu Zlatokop. Trenutno su angažovani na crpljenju vode iz podrumskih prostorija na teritoriji Vranja, u mestu Zlatokop i gradskoj opštini Vranjska Banja.

Na teritoriji Topličkog upravnog okruga, tokom popodneva pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Prokuplje vršili su četiri crpljenja vode na teritoriji opština Žitorađe i u reonu sela Badnjevac. U toku je crpljenje vode na u selima Držanovac i Badnjevac, nedaleko od Žitorađe.

Na teritoriji Jablaničkog upravnog okruga Leskovac situacija je stabilna, a pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Leskovac nastaviće obilazak terena.

Na teritoriji Pirotskog upravnog okruga, usled izlivanja reke Nišave, kao i pojave bujičnih poplava, došlo je do plavljenja domaćinstava u naseljima Sarlah, Rogoz i Prisijanskog naselja kao i u okolini Dimitrovgrada. Evakusiane su četiri osobe sa ovih teritorija od strane Vatrogasno-spasilačkog bataljona Pirot. Tokom jutarnjih časova evakuisano je osam osoba na teritoriji Bele Palanke. Pripadnici VSB Pirot sa Specijalističkim timom za spasavanje i rad na vodi su na terenu i prate stanje na teritoriji opštine Bele Palanke. Stanje na ostaloj teritoriji Pirotskog upravnog okruga je stabilno, a vodotoci su u opadanju.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article