Na izborima u Velikoj Britaniji ubedljivu pobedu odenli su laburisti, a novi premijer zemlje biće Kir Starmer. Nekima njegov trenutni politički plan deluje neazmbiciozno, možda i nepošteno, dok drugi smatraju da upravo to ono što je Velikoj Britaniji potrebno u ovom momentu.

Dominik Griv, političar konzervativne stranke, bio je državni tužilac dok je Starmer bio DPP (direktor javnih tužilaštva), i imao je samo pozitivne reči kada je govorio o tom periodu.

„On je taj posao radio veoma efikasno i efektivno, s obzirom na teške okolnosti tog perioda i budžeta koji je data bio dosta smanjen. Bilo je zaista impresivno“, rekao je Griv za CNN.

Griv je dodao da je Starmer bio u stanju da bude efikasan menadžer jer „nije zaglibljen u godinama političke ideologije ili prtljaga. On može da vidi šta nije u redu i da to reši.”

Koliko god Starmerovi saveznici to mogli da vide kao snagu, njegovi protivnici, sa obe strane politike, vide to kao slabost.

Za one desno orijentisane, Starmer je čovek koji bi rekao sve samo da dođe na vlast. On je neko ko je podržavao Korbina – koji je anti-NATO i koji je više puta optužen da je simpatizer terorista – da dobije ono što želi i predstavlja opasnost za Britaniju.

Za levo orijentisane on je neko nema sposobnost da donosi radikalne promene i kada bude došao na funkciju neće se puno razlikovati od konzervativnog lidera.

Starmer će sada imati ogromnu većinu u Donjem domu, ali ne izgleda kao da će ono što dolazi biti lako. S obzirom na trenutno ekonomsko stanje Velike Britanije, na okolnosti pobede laburista, pa čak i same lične osobine Starmera, ne deluje sve tako jednostavno.

Nemogućnost da se ta parlamentarna moć pretvori u opipljive rezultate u trenutku kada birači vape za nečim drugačijim mogla bi značiti da bi se za pet godina njegov umereni, bezbedonosni program levog centra na kraju može smatrati potpunim promašajem.

Koja su njegova ključna obećanja?

Neka od političkih obećanja koje je Laburistička grupa do sada dala uključuju:

Zdravstvo: Smanjiti liste čekanja, obezbeđujući još 40.000 termina svake nedelje, finansirano rešavanjem izbegavanja poreza i zatvaranjem poreskih „rupa“, prenosi N1.

Imigracija: Pokrenitu ‘komandu za bezbednost granice’ da spreče bande koje krijumčare ljude da uređuju male prelaze čamcima.

Stanovanje: Izgraditi 1,5 miliona novih domova reformisanjem zakona o planiranju i uvođenjem šeme da se prvim kupcima da „prvi pristup“ u novim stambenim zgradama.

Obrazovanje: Zaposliti 6.500 nastavnika, što će biti plaćeno ukidanjem poreskih olakšica za privatne škole.

Post Views: 58

Originalni tekst