SA ciljem da postane uticajan na polju humanoidnih robota, kineski startap Agibot sa sedištem u Šangaju predstavio je svoj prvi set ovih „mašina“.

МОЖЕ ДА УВУЧЕ КОНАЦ У ИГЛУ: Кинези представили 5 нових модел хуманоидног робота (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Tačnije, kompanija je predstavila pet novih modela humanoidnih robota na točkovima i na dve noge, koji su prilagođeni za niz namena, od kućnih poslova do industrijskih zadataka.

Kompanija, koju je osnovao Peng Zhihui, lansirala je svoj prvi Rejz AI model u avgustu prošle godine.

-Napravili smo određeni napredak u istraživanju i razvoju proizvoda u protekloj godini, a sada smo na čelu industrije, rekao je Zhihui tokom onlajn prezentacije.

Humanoidni dvonožni vodeći robot zove se Yuanzheng A2, visok je 175 centimetara i težak 55 kilograma. Opremljen je brojnim senzorima i pokreće ga napredna veštačka inteligencija. Ovaj robot može da vidi, čuje i obrađuje tekstualne, zvučne i vizuelne informacije.

Dizajniran je da bude precizan, tako da može da se nosi sa složenim zadacima poput uvlačenja konca u iglu.

Pored A2, linija se takođe sastoji od robusnije verzije A2 Maks i onoga što izgleda kao servisni roboti, A2-W, X1 i X1-W.

U avgustu prošle godine, Agibot je predstavio svog prvog humanoidnog robota pod nazivom Rejz A1, koji je namenjen industrijama uključujući automobilsku, 3C proizvodnju i logistiku.

Poznat je po svojim naprednim mogućnostima, uključujući stabilno hodanje na dve noge pri brzinama do 7 km/h i rad sa teretom do 80 kilograma, kao i sofisticiranim senzornim i motoričkim sposobnostima, prenosi portal Kliks.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO – RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst