Foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je Izrael prihvatio prelazni predlog za prekid vatre i oslobađanje talaca u Gazi i pozvao Hamas da učini isto.

Blinken je to rekao nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom koji je trajao 2,5 sata, javlja AP.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije danas kako je sada vreme da se zaključi sporazum o prekidu vatre u Gazi o vraćanju talaca koje drži Hamas i doneti olakšanje palestinskim patnjama posle više od 10 meseci razornih borbi u Gazi.

Blinkenova deveta hitna misija na Bliskom istoku od početka sukoba usledila je nekoliko dana nakon što su posrednici, uključujući Sjedinjene Države, izrazili obnovljeni optimizam da je dogovor blizu.

Međutim, Hamas je izrazio duboko nezadovoljstvo najnovijim predlogom, a Izrael je rekao da ima tačaka oko kojih nije voljan da pravi kompromis.

Blinkenovo putovanje, nekoliko dana pre očekivanih novih razgovora ove nedelje u Egiptu, došlo je usred strahovanja da bi sukob mogao da se proširi u dublji regionalni rat nakon nedavnog ubistva dva glavna militanata u Libanu i Iranu koji se pripisuju Izraelu, navodi AP.

„Ovo je odlučujući trenutak, verovatno najbolja, možda poslednja, prilika da se taoci vrate kući, da se postigne prekid vatre i da se svi postave na bolji put ka opstanku mira i bezbednosti“, rekao je Blinken otvarajući razgovore sa Izraelski predsednik Isak Hercog u Tel Avivu.

Rat je počeo 7. oktobra kada su militanti predvođeni Hamasom upali u Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i otevši još oko 250. Veruje se da se od njih oko 110 još uvek nalazi u Gazi, iako izraelske vlasti kažu da je oko trećina mrtva. Više od 100 talaca oslobođeno je u novembru tokom jednonedeljnog prekida vatre.

U protivnapadu Izraela na Gazu dosad je, prema lokalnim zdravstvenim vlastima, ubijeno više od 40.000 Palestinaca, arazoren je veći deo teritorije.

Krajem prošle nedelje, tri zemlje koje posreduju u predloženom prekidu vatre — Egipat, Katar i SAD — izvestile su o napretku u sporazumu prema kojem će Izrael zaustaviti većinu vojnih operacija u Gazi i osloboditi određeni broj palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje talaca .

Neposredno pre nego što je Blinken juče stigao u Tel Aviv, Netanjahu je na sastanku kabineta rekao da postoje oblasti u kojima Izrael može biti fleksibilan i neodređene oblasti u kojima neće biti.

„Mi vodimo pregovore, a ne scenario u kojem samo dajemo i dajemo“, rekao je izraelski premijer pre susreta s američkim državnim sekretarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst