MOSKVA – Ruske trupe napale su komandno mesto 3. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Kontrolni punkt 3. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Novogrodovka Donjecke Narodne Republike, skladište avijacionog naoružanja, kao i ljudstvo i vojna oprema Oružanih snaga Ukrajine u 119. okrugu su pogođeni”, navodi se u izveštaju, prenele su RIA Novosti.

Ministarstvo je saopštilo kakva je situacija i u drugim sektorima fronta.

Na pravcu Kupjanska, jedinice Zapadne grupe snaga odbile su pet napada jurišnih aviona 30, 32, 43. i 44. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 103. brigade kopnene odbrane u rejonima sela Tabaevka, Ivanovka i Sinkovka (region Harkov).

Neprijatelj je, kako dodaju iz Ministartsva, imao oko 210 ubijenih i ranjenih ljudi i tri uništena vozila, navelo je Ministarstvo.

U pravcu Krasnolimanskog, grupa „Centar” je porazila ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Dzeržinskoe (DNR) i šume Serebrjanski, a takođe, je odbila dva napada 60. i 63. mehanizovane brigade Oružane snage Ukrajine u oblastima Jampolovke (DNR) i Červonoj Dibrove (LNR).

Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 120 vojnika i tri vozila, navelo je rusko Ministarstvo.

Na Donjeckom pravcu, Južna grupa je odbila 11 napada 24, 42. mehanizovane, 79. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 114. brigade kopnene odbrane u oblastima Belogorovke, Bogdanovke, Majorska, Lenjinskog, Novgorodskog i DPR) i naneo poraz ljudstvu i tehnici Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Novi, Krasni, Kleščejevka i Kurđumovka.

Tu je uništeno oko 325 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, tenk, dva borbena oklopna vozila, šest automobila i haubica D-30.

U pravcu južnog Donjecka grupa Vostok je razbila ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine u oblastima sela Ševčenko, Vođanoje (DNR) i Prijutnoje (Zaporoška oblast).

Neprijateljski gubici iznosili su oko 150 vojnika i tri vozila, navelo je Ministarstvo.

U pravcu Hersona ruske trupe su odbile napad 117. mehanizovane brigade u rejonu sela Novopokrovka (Zaporoška oblast) i porazile ukrajinske jedinice u oblastima sela Verbovoje, Rabotino (Zaporoška oblast), Tjaginka, Ivanovka, Lvovo, Berislav i Mihajlovka (Hersonska oblast).

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 50 ljudi, devet vozila, američku haubicu M777, top D-20 i haubicu D-30, navelo je rusko Ministarstvo.

Snage PVO su u jednom danu oborile 30 ukrajinskih dronova, dodalo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug.

Originalni tekst