Московски уметник изложио себе на продају у Икеји
Култура

10 фебруар 2022


Викторија Рјабикова

@psof/Instagram.com

Продаје се мушкарац, 78X173, бео, за само 21 долар. Једина мана, не може да се замени.

Можете ли да замислите ситуацију у којој одлазите у Икеу, у потрази за новим салветама, свећама и тањирићима, а у савршеним кухињским ентеријерима затичете мушкарца са истакнутом ценом. Само 1599 рубаља (21 долар).


@psof/Instagram.com

Перформанс је приредио московски уметник Psof. Он је ушао у продавницу, окачио картон са ознаком и позирао у ентеријеру шведског произвођача намештаја, поручујући тако да може да се купи.

Поред цене написао је „Psof. Мушкарац. Бео. 78 × 173. Изложбени примерак”. На свом инстаграм налогу додао је да замена није могућа.

„Било ми је интересантно да видим шта се догађа када се IKEA користи ненаменски. Рецимо, не као продавница, већ као музеј. Или човек не као купац, него део изложеног намештаја“, објаснио је уметник за портал Russia Beyond.


@psof/Instagram.com

Првобитно је било замишљено да дочека Нову годину у продавници са руском салатом и шампањцем.

„Требало је да се створи утисак да је човек врло усамљен или да је прихватио свет Икеје као прави. Међутим, због компликованих околности морали смо да одложимо реализацију, и на крају смо снимили, како смо снимили“, рекао је Psof.


@psof/Instagram.com

Током снимања на уметника нико није обраћао пажњу.

„Људи у Икеји имају озбиљан посао, купују орман, кревет или кауч и верују да ће им живот бити лепши. На мене нису обраћали пуно пажње“, рекао је Psof.

Перформанс је изазвао живе реакције корисника друштвених мрежа који су постављали питања и коментарисали „производ“, речима: „Да ли има и у другим бојама?“. „Или само бели“. „Кинеска роба?“ Да ли се производ испоручује у комаду?“ И „Ура, коначно ћу имати мушкарца!“


@psof/Instagram.com

Ово није прва уметникова акција у вези са трговинским ланцем.

У једном клипу он иде по продавници са беџом Sims, у улози јунака компјутерске игрице.

У другом видео снимку стоји у смешној капи поред продавнице са картоном на коме пише: „Изводим из Икеје док још ништа нисте купили. Попуст за ожењене“.


@psof/Instagram.com

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article

(Visited 1 times, 1 visits today)