Američki senator Berni Sanders, predložio je meru, kojom bi američka vojna pomoć Izraelu bila ograničena ako bi bilo utvrđeno da ta zemlja krši ljudska prava u Gazi. Ipak, njegova namera je propala, pošto je Senat izglasao protiv.

Većina senatora odbacila je njegov predlog juče uveče, sa 72 glasa za ukidanje te mere, dok je 11 njih podržalo. Iako je Sandersov napor lako pao u vodu, pokazao se kao važan test koji odražava rastuće protivljenje demokrata podršci Izraelu, piše Gardijan.

Ova mera bi zahtevala da se promeni decenijama star zakon, koji bi od američkog Stejt departmenta zahtevao da u roku od 30 dana sačini izveštaj o tome da li Izrael krši ljudska prava i međunarodne sporazume u Gazi. Ako administracija to ne bi učinila, američka vojna pomoć Izraelu bi bila jednostavno stopirana.

„Moramo da osiguramo da se američka pomoć koristi isključivo u skladu sa ljudskim pravima i zakonima SAD“, rekao je Sanders i dodao da žali što Senat nije uzeo u obzir ovu važnu meru koja bi zaštitila nedužne civile u Gazi.

Bela kuća je saopštila da se protivi rezoluciji. SAD daju Izraelu 3,8 milijardi dolara bezbednosne pomoći svake godine, što uključuje i borbene avione, pa sve do moćnih bombi za uništavanje Hamasovih tunela. Bajden je od Kongresa tražio da odobri dodatnih 14 milijardi dolara pomoći.

Mera koju je Sanders predložio, koristi mehanizam iz Zakona o stranoj pomoći iz 1961. godine, u kojem piše da Kongres treba da obezbedi nadzor nad korišćenjem američke vojne pomoći, i njeno korišćenje u skladu sa međunarodnim sporazumima o ljudskim pravima.

Međutim, ova mera nije mirno prihvaćena. I demokrate i republikanci u Kongresu se protive bilo kakvim uslovima u pomoći Izraelu, a Bajden ostaje uz Izrael.

11 senatora koji su podržali Sandersa bili su uglavnom demokrate.

„Po mom mišljenju, Izrael ima apsolutno pravo da se brani od Hamasovog terorističkog napada koji se desio 7. oktobra, o tome nema sumnje“, rekao je Sanders za AP uoči glasanja.

Post Views: 23

Originalni tekst