Glavni kandidat Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) na izborima za Evropski parlament koji se u Austriji održavaju 9. juna, Andreas Šider (Andreas Schieder), upozorio je da jačanje desnice u mnogim zemljama evorpske porodice može da šteti celoj Evorpi.

„Jačanje desnice bi urušilo demokratske principe koji postoje u Evropi, gde su svi prioriteti usmereni na potrebe i prava svakog građanina. Ono što želimo je jasno: mi Socijaldemokrate činimo sve što možemo da se odupremo pomeranju udesno i razbijanju demokratije. Potrebna nam je jaka EU koja nudi poštene mogućnosti i dobar, pristupačan život za sve. Sve više mladih prepoznaje koliko nam je potrebna demokratska Evropa, a ne Evropa desnice. Evropski izbori su suštinsko pitanje da li ćemo posle 9. juna moći da živimo u Evropi koja je demokratska, u kojoj su zagarantovana vladavina prava i socijalna sigurnost“, naglašava Šider.

“Demokratija širom sveta je u opasnosti zbog mogućeg pomeranja udesno. Za demokratiju je otrov ne raditi ništa, ali, istovremeno, i političari koji ne mare za probleme građana. Zato je krajnje vreme da na vlasti budu političari koji brinu o svakom čoveku – u Evropi, ali i u Austriji. Mi, Socijaldemokrate, se borimo i nastavićemo da se borimo za pravednu Evropu u kojoj niko ne živi u siromaštvu, gde je život pristupačan, gde se primenjuje poreska pravda i efikasno se sprovode mere protiv klimatskih promena. Zato smo mi socijalna evropska partija“, poručio je Šider.

Izbori za poslanike Evropskog parlamenta održavaju se 9. juna u Austriji. Za Austriju, ukupno 20 članova Evropskog parlamenta može biti izabrano na mandat od 5 godina. Delegacija SPÖ je jedna od glavnih predstavnika Austrije u EP i u predhodnom sazivu je imala 5 poslanika, a šef delegacije od 2019. godine je Andreas Šider (Andreas Schieder).

Post Views: 6

Originalni tekst