Foto promo

Samo jedno odraslo stablo godišnje u proseku proizvede dovoljno kiseonika za dva odrasla čoveka i filtrira do 100 kg prašine, dok njegova krošnja fizički zadržava štetne PM čestice, koje se nalaze u vazduhu oko nas. Urbane sredine su naročito ugrožene, zbog čega je naročito važno njihovo ozelenjavanje radi čistijeg vazduha koji je najvažniji zbog dece koja sportske aktivnosti često upražnjavaju na otvorenom prostoru. 

Nestlé u Srbiji već duže od decenije radi na edukaciji dece o važnosti pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, a do sada je više od 120.000 mališana prošlo kroz program „Zdravo rastimo“. Želeći da doprinese izgradnji zdravog i čistog okruženja za mlade sportiste, Nestlé je ove godine pokrenuo Nedelju sadnje u beogradskim teniskim klubovima, tokom koje je zasađeno blizu 400 sadnica crnog bora, tise, breze, tuje smaragd i mnogih drugih vrsta. Glavnu ulogu u ovoj društveno odgovornoj akciji imalo je više od 50 malih tenisera i đaka iz novobeogradskih osnovnih škola.

„Deca najbolje upijaju znanje kroz praktičan rad i igru, a ovo je zaista bila jedna vrsta igre i dobra prilika da daju doprinos našoj zajedničkoj budućnosti. Zahvaljujući našim partnerima iz JP Srbijašume naučili su da samo jedno drvo godišnje apsorbuje 25-30 kg CO2 i proizvede oko 20 kg svežeg kiseonika, a njihova radost i želja za znanjem su nas prosto oduševile“, istakla je Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Nestlé nedelja sadnje u teniskim klubovima započela je 16. decembra u prisustvu Milana Slavkovića, predsednika Teniskog saveza Beograda, Novice Todosijevića, samostalnog stručnog savetnika Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, i tenisera Igora Banićevića. Stručnjaci iz JP „Srbijašume“ i mnogo malih vrednih ruku zasadili su blizu 400 mladica različitih vrsta drveća. Zajednički je zaključak svih da ovakve inicijative mnogo znače za Beograd i mlade tenisere, koji će ubuduće trenirati u zdravijem okruženju. Kada bi svaki stanovnik naše prestonice zasadio samo po jedno drvo, to bi za ovaj grad potencijalno značilo filtraciju više od 100.000 tona prašine i apsorpciju više od 50.000 tona ugljen-dioksida godišnje, uz emisiju oko 38.000 tona kiseonika.

„U Nedelji sadnje spojili smo temu zdravog, aktivnog života sa zaštitom životne sredine kao jednim od osnovnih postulata našeg poslovanja. Sama akcija je deo globalnog programa koji Nestlé sprovodi za bolji život lokalnih zajednica i očuvanje planete. Cilj je da u područjima odakle nabavljamo sastojke do 2030. godine posadimo 200 miliona stabala i na taj način doprinesemo eliminaciji 9,3 miliona tona ugljen-dioksida iz atmosfere. Naša je globalna ambicija i da do 2050. godine dostignemo neto nultu emisiju štetnih gasova i na svim tržištima na kojima Nestlé posluje ulažu se maksimalni napori u tom pravcu“, dodala je Marjana Davidović.

I u Novoj godini, Nestlé Srbija će težiti ka tome da se adekvatno oduži zajednici u kojoj posluje s ciljem da za sve građane Srbije obezbedi zdravije okruženje.

Originalni tekst