Krajnje neobičan slučaj zatekao je lekare hitne pomoći u malom švajcarskom gradiću Vintetur, kada se pojavio dvadesetogodišnjak sa otežanim disanjem i bolom u grudima. Iako su isprva posumnjali na kovid, utvrđeno je da je masturbacijom pokidao pluća!

Kako piše u izveštaju lekara, pored otežanog disanja i bola u grudima, mladiću je lice bilo otečeno, a čuli su se zvuci pucketanja od donje vilice nadole, koje se protezalo niz vrat i grudi.

Odmah je prebačen na intenzivnu negu, gde mu je obezbeđena kiseonička potpora i data su mu sredstva za ublažavanje bolova.

Skeniranje pokazalo da mu je vazduh prisutan između plućnih krila

CT skener je pokazao da se radi o slučaju „spontanog pneumomediastinum„-a, stanja u kojem je vazduh prisutan u prostoru grudnog koša između dva plućna krila. Vazduh može da prođe kroz telo, a lekari mogu da ga „konstatuju“ i osete mehuriće vazduha ispod kože na grudima, rukama i vratu.

Stanje može biti uzrokovano traumom pluća ili jednjaka, ili naglim povećanjem pritiska unutar pleuralne šupljine – prostora između dve membrane ili „pleure“ koja okružuje svako plućno krilo.

Kako su napisali lekari u izveštaju, ovo retko stanje obično pogađa mladiće u dvadesetim godinama.

„Ono može biti rezultat različitih pokretača, kao što su akutna egzacerbacija astme, naporne fizičke vežbe, prekomerno povraćanje ili izrazito jak kašalj“, navodi se u ekspertizi.

Prvi slučaj pneumomediastinum-a povezanog sa autoerotizmom

Međutim, osim blage astme, koju je tim lekara odbacio kao uzrok, pacijent nije prijavio nikakvu drugu aktivnost koja bi mogla da izazove to stanje. Jedini trag je bilo vreme pojave njegovih simptoma.

„Prijavio je iznenadni jak oštar bol u grudima, praćen otežanim disanjem, dok je ležao u krevetu i masturbirao“, navode lekari.

Tim napominje da postoji samo nekoliko izveštaja da se pneumomediastinum pripisuje seksualnoj aktivnosti. Međutim, lekari ističu da nije zabeležen nijedan slučaj povezan sa autoerotizmom.

Samim time je moguće da je oštećenje pluća ovog mladića, nastalo masturbacijom, prvi medicinski slučaj ove vrste, kojim je postao pionir u medicinskoj praksi.

Na njegovu sreću, nastalo stanje se može rešiti samo od sebe, bez potrebe za medicinskom intervencijom, osim u teškim ili komplikovanim slučajevima.

Mladić je zadržan u bolnici radi praćenja dok njegovi simptomi nisu nestali. Izašao je u roku od nedelju dana, bez bola u grudima.

Međutim, svakako da će se čitavog života sećati ove strašne anegdote kada je zbog samozadovoljavanja završio na intenzivnoj nezi.

Izvor: iflscience.com

Incest, poligamija, blud i razvrat: Kako su stari Grci radili „one stvari“

Original Article