ASTEROID Benu bio je deo drevnog okeanskog sveta i nudi nove tragove o poreklu života na Zemlji, kažu naučnici nakon analize prvog uzorka.

МИСТЕРИОЗНА ВЕЗА: Шта је открила анализа првих узорака астероида Бену

Foto: Printscreen

Misteriozna veza sa drevnim okeanskim svetom možda je skrivena u prvom uzorku asteroida koji je vraćen na Zemlju. Analiza tog uzorka obavljena u oktobru otkrila je obilje vode i ugljenika u asteroidu Benu, što nagoveštava da bi asteroidi mogli biti potencijalni nosioci gradivnih blokova života na Zemlji. Naučnici sa Univerziteta u Arizoni sada navode da je Benu nastao na planeti bogatoj vodom od pre nekoliko milijardi godina.

-Moja radna hipoteza je da je to bio deo drevnog okeanskog sveta, kaže Dante Laureta, vodeći naučnik u analizi uzoraka. Njegova analiza pokazuje da uzorak asteroida, bogat glinom i mineralima serpentita, sadrži strukture koje pružaju uvid u poreklo života.

Laureta ističe prisustvo retkog fosfatnog minerala bogatog kalcijumom i magnezijumom, čiji sastav podseća na Encelad, Saturnov mesec, poznat po svom globalnom okeanu. Iako ne tvrdi postojanje života na Benuu, Lauretta naglašava da njihova otkrića doprinose proučavanju porekla života.

Posmatranje materijala o Benuu koji podsećaju na one na Enceladu pokreću intrigantne paralele, kaže Fabijan Klener sa Univerziteta u Vašingtonu.

NASA-ina misija Oziris-Reks, pokrenuta 2016. godine, uspešno je vratila uzorke Benua 2023. godine, pružajući vitalne tragove ranih faza Sunčevog sistema. Sa otprilike osam unci prikupljenih ostataka, NASA namerava da razotkrije misterije nastanka Zemlje. Benu, izabran zbog svog navodnog bogatstva organskim jedinjenjima, služi kao vredan relikt iz formiranja Sunčevog sistema.

-Vraćamo se u zoru Sunčevog sistema, tražeći tragove nastanjivosti Zemlje, ističe Laureta i ističe važnost pomenute misije NASA-e. Potraga za poreklom života ostaje u fokusu, uz nadu da vraćeni materijal sadrži seme života koje su doneli asteroidi kada je Sunčev sistem još bio u povoju, prenosi portal Nju sajentist.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst