POSLDENjIH dana, Užičani i Beograđani ne prestaju da pričaju o nečemu što se pojavilo u centru njihovih gradova. Izgleda kao klupa, ali nije klupa. Izgleda kao svetiljka, ali nije ni to.

МИСТЕРИЈА КОЈА ИНТРИГИРА: Шта се то крије у центру Београда и Ужица?

Foto: Predrag Todorović

Ljudi zastaju, pokazuju, razgovaraju među sobom. Nagađanja su raznovrsna, ali samo delimično tačna. Da, u pitanju je futuristički akvarijum, ali to je tek početak priče.

Ovo nije običan akvarijum. To je Liquid3 tečno drvo, izum srpskih naučnika iz Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, koji je mnogo više od estetske atrakcije.

Osmišljeno tako da uklanja ugljen-dioksid i zagađenje u sredinama gde su njihove koncentracije najveće i gde nema dovoljno prostora za sadnju drveća, ono ujedno služi i kao klupa, punjač za telefone i noćno svetlo, koje koristi isključivo solarnu energiju.

Iza misterioznog izuma zapravo stoji NLB Komercijalna banka, koja je Gradu Beogradu i Užicu donirala ovaj inovativni projekat, vredan gotovo šest miliona dinara, kao deo šire inicijative za održivu budućnost.

Prvi urbani foto-bioreaktor postavljen 2021. godine ispred zgrade Opštine Stari grad u Beogradu, pobudio je veliko interesovanje domaće i strane javnosti, ali i svetskih medija i već je nagrađen kao jedno od najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Više o ovom čudu tehnologije možete da saznate u videu ispod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst