U distopijskom romanu nobelovca Sinklera Luisa „It Can’t Happen Here“, objavljenom 1935. godine – postao je ponovo popularan pre osam godina kada je Donald Tramp prvi put došao na vlast – piše doslovce: „Kada dođe u Ameriku, fašizam će biti zaogrnut u nacionalnu zastavu i sa krstom u ruci.“ Rečenica jednog od najpoznatijih stvaralaca tzv. izgubljene generacije zvuči proročki jer hirurški precizno oslikava Ameriku koja je porodila Donalda Trampa.

Njujorški skorojević nije uzrok promena u američkom društvu. Naprotiv, on je posledica promena koje su se dogodile u Americi u poslednjih 20 i kusur godina, odnosno plod katastrofalnih grešaka administracije Džordža Buša mlađeg koji je poveo rat protiv islamskog terorizma, okupirao Avganistan i Irak, ali i napravio presedan sa sponzorisanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova koje je otvorilo Pandorinu kutiju separatizama sa jedne strane i imperijalnih ambicija sa druge.

„Ovo je konačni obračun: demoliraćemo duboku državu, izbacićemo ratne huškače iz administracije, proteraćemo globaliste, komuniste, marksiste, fašiste, eliminisaćemo bolesnu političku klasu koja mrzi našu zemlju, kao i delinkvente sa radikalne levice koji žive kao paraziti, lažu i kradu izbore… Američka krv je otrovana dolaskom ilegalnih migranata“, to nije rekao Havijer Milei, koloritni argentinski vođa, već bivši američki predsednik sa ambicijom da postane prvi u istoriji koji se vratio u Belu kuću na glavna vrata.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 1. FEBRUARA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 39

Originalni tekst