Mišel: Farmaceutske kompanije moraju da poštuju ugovore o vakcinama

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obećao je danas da će naterati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavci vakcina sa zemljama EU, ali je priznao da će biti teško da EU ispuni svoj cilj da vakciniše 70 odsto odraslog stanovništva do kraja leta.

Šarl Mišel / Foto: AP Photo/Francisco Seco, Pool
Šarl Mišel / Foto: AP Photo/Francisco Seco, Pool

Usred kritika u zemljama EU zbog prekida isporuke vakcina iz kompanije Fajzer, Šarl Mišel je rekao za francuski radio Evropa 1 (Europe 1) da "planiramo da farmaceutska industrija poštuje potpisane ugovore".

Rekao je da su zvaničnici EU "lupili šakom o sto" posle prošlonedeljne najave iz Fajzera da će kasniti sa isporukom vakcina nekoliko nedelja i da je obezbeđeno da se odlaganja zaustave do sledeće nedelje.

Međutim, s obzirom na logističke izazove i sporo uvođenje vakcina u EU do sada, Mišel je rekao da će "biti teško" ispuniti cilj izvršne komisije EU o vakcinaciji 70 odsto odraslih do kraja leta.

EU je zaključila šest ugovora o vakcinama za više od 2 milijarde doza, ali do sada su odobrene samo Fajzer-Biontekova i Modernina vakcina.

Evropska agencija za lekove trebalo bi u petak da odlučuje o vakcini Oksford-AstraZeneke.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article