Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić izjavio je da ukoliko vlast ne ispuni sva tri zahteva opozicije, treba iscrpeti svaku mogućnost za razgovore jer su svi svesni da bojkot nije sjajno rešenje, već alarm koji signalizira da u jednom društvu nešto ozbiljno ne valja.

„Stav moje organizacije NPS je da treba učestvovati u razgovorima jer je prvobitno opozicija i inicirala razgovore o izbornim uslovima. Nemamo mi pravo da nam išta bude teško, mi imamo obavezu prema građanima koji su glasali za nas i dali nam svoje poverenje da se borimo. Ipak, naposletku će naša lista, kao i do sada, zajednički na sastanku doneti odluku kako ćemo odgovoriti na poziv Ane Brnabić“, rekao je Aleksić na televiziji Juronjuz.

Dodao je da dosadašnje ponašanje vlasti govori da oni nemaju iskrenu nameru da se nešto promeni na bolje, ali i dalje ima prostora za pomak.

„Ukoliko se do kraja nedelje ne pokaže dobra volja da se ostvare minimalni uslovi koji su prioritetni za realizaciju izbora, vlast ne može da očekuje da na izborima 2. juna učestvuje opozicija“, izjavio je Aleksić.

Aleksić je rekao da ne stoji argument predsednice Skupštine Ane Brnabić da bi spajanje lokalnih izbora sa beogradskim bilo kršenje zakona, jer bi jedno od mogućih rešenja bilo da se u izbornom zakonu samo produži rok za raspisivanje izbora sa 120 na 150 dana.

„I Ana Brnabić i Aleksandar Vučić zaboravljaju da su 65 gradonačelnika i predsednika opština širom Srbije prošle godine naterali da podnesu ostavke. To im izgleda nije bio presedan i kršenje zakona. Takođe, nije im protivustavno kad Vučić prihvati implementaciju takozvanog ‘francusko-nemačkog’ plana i Ohridskog sporazuma“, rekao je Aleksić.

Dodao je da položaj opozicije u Srbiji odavno nije bio teži, da se opozicija proganja i marginalizuje kao da je neka vrsta koju treba iskoreniti, te da je imajući sve to u vidu opozicija ostvarila dobar rezultat na izborima u decembru, skoro identičan rezultatu Srpske napredne stranke kada su fomirali vlast, i to sve uprkos izbornoj krađi i strašnim izbornim neregularnostima.

„Mi živimo u zemlji u kojoj nam predsednik govori o letećim automobilima i dolasku ‘Luj Vitona’, a ljudi nemaju kanalizaciju, odnosno elementarne uslove za život u 21. veku. Borimo se protiv mafijaške organizacije i uzurpiranih institucija“, rekao je Aleksić i pitao kako u takvim uslovima „uporediti političke programe“.

Post Views: 11

Originalni tekst