Sestra čuvenog Kristiana Diora je tokom Drugog svetskog rata, bila članica Pokreta otpora, baš kao Mišel iz čuvene humorističke serije Alo Alo. Katerina Dior je, pod pseudonimom Karo, organizovala sastanke tajnih službi u bratovom stanu u Parizu, dajući svoj doprinos za slobodu Francuske.

Njene subverzivne aktivnosti provalio je Gestapo, koji ju je uhapsio na Trokaderu 1944. godine. Prvo je poslata u koncentracioni logor u Ravensbruku, a zatim i u druge logore, a tu golgotu je srećom preživela, za razliku od mnogih koje je zadesila slična sudbina.

Uspomena na majku i sestra kao inspiracija

Sećanja iz detinjstva i vezanost brata i sestre Dior za majčin vrt ruža u Granvilu, rezultirali su da Karo po povratku u Pariz postane cvećarka.

Upravo inspirisan formom ruže, kao i uspomenom na majku, Dior dve godine kasnije, 1947, plasira Novi izgled, kao i parfem sa sa esencijom ovog cveta iz majčine bašte. Međutim, nedostajalo mu je ime za novi miris.

Upravo mu je Katerina jedne večeri poslužila kao inspiracija, kada je jedne večeri ušetala u njegov atelje. Nakon što ju je jedna od njegovih manekenki najavila sa „Ah, evo je gospođica Dior!“, čuveni kreator je odgovorio „Evo mog parfema!“

Parfem Miss Dior je registrovan 4. decembra 1947. godine, deceniju pre godina smrti slavnog kreatora.

Karo je nakon bratovljeve smrti preuzela brigu o čuvenim ružičnjacima i bavila se uzgajanjem ruža za parfem sve do sopstvene smrti 2008. godine. Umrla je u dubokoj starosti u 90. godini.

Gospođica Dior je za svoje ratne zasluge i učešće u pokretu otpora odlikovana Ratnim krstom, Legijom časti, medaljom Otpora, Poljskim krstom časti i Krstom dobrovoljaca Pokreta otpora.

Javno se odrekla soprstvene nećake Fransez, koja se 1963. godine pred slikom Adolfa Hitlera udala za britanskog neonacistu Kolina Džordana.

Gospođice Karo, hvala ti! Smrt fašizmu! Mirisati na antifašizam i ruže – kakva privilegija!

Izvor: Facebook/Nistaznali

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)