Ministri EU: Sankcije Rusiji zbog Navaljnog, ali i saradnja gde ima interesa

Pre 2h 25min

Rusija se usmerava ka autoritarnoj državi i želi sukobljavanje sa EU zbog hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, a Evropska unija odlučila je da zavede sankcije ruskim zvaničnicima koji su odgovorni za represiju prema Navaljnom, izjavio je danas visoki predstavnik EU Žozep Borel.

Žosep Borel Foto: Pietro Naj-Oleari/http://www.europarl.europa.eu
Žosep Borel Foto: Pietro Naj-Oleari/http://www.europarl.europa.eu

Borel je rekao da je to jednoglasna odluka šefova diplomatija EU i da će sankcije biti utvrđene i u roku od najduže nedelju dana stupiti na snagu.

"Rusija nije više zainteresovana za saradnju s EU, već želi sukobljavanje i odustajanje od saradnje s Evropskom unijom, zato su šefovi diplomatija EU odlučili da se odupru Rusiji kad je reč o njenom kršenju međunarodnog prava i ljudskih prava", stavio je do znanja Borel.

"Odlučili smo", dodao je on, "da se odupremo i pritisku Rusije na nas, uključujući dezinformisanje i sajber udare, ali i da sarađujemo (s Moskvom) kad za to postoje uzajamni interesi".

Kad je reč o pitanju uhapšenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Borel je rekao da su ministri EU doneli odluku da se uvedu "restriktivne mere" za one ruske zvaničnike koji su odgovorni za njegovo hapšenje i represiju i zato će prvi put biti primenjen "globalni režim ljudskih prava Evropske unije".

Ministri su takođe odlučili da "više učine za one koji u Rusiji brane političke slobode".

"A istovremeno moramo naći način da izbegnemo stalno sukobljavanje sa susedom koji je nažalost odlučio da deluje kao protivnik", predočio je visoki predstavnik Unije.

Borel je, posle nedavne posete Moskvi i vidljivog neslaganja sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim oko "slučaja Navaljni" rekao da će predložiti nove sankcije Rusiji, jer je Moskva odlučno i kao neprihvatljivo uplitanje u unutrašnje poslove Rusije odbacila sve kritike EU na hapšenje i osuđivanje na zatvor opozicionara Alekseja Navaljnog, a Lavrov je izjavio da je "Evropska unija postala nepouzdan partner".

Rusija izrazila razočarenje zbog odluke EU o uvođenju novih sankcija

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je večeras razočaranje zbog odluke Evropske unije (EU) da uvede sankcije ruskim zvaničnicima odgovornim za tretman prema zatvorenom opozicionaru Alekseju Navaljnom i prema njegovim pristalicama.
"Razočaravajuća je odluka koju je Savet za spoljne poslove (EU) usvojio 22. februara pod izmišljenim izgovorom kako bi pripremio nove nezakonite i jednostrane sankcija protiv ruskih građana", navodi se u saopštenju ruske diplomatije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article