Libansko ministartvo zdravlja objavilo je danas da je u izrelskom udaru u sektoru Nabatije na jugu zemlje poginulo najmanje devet osoba, među kojima su žena i njeno dvoje dece.

Prema ministarstvu, u udaru je takođe ranjeno pet osoba a dvoje je u kritičnom stanju.

Ovo je jedan od najsmrtonosnijih napada u više od deset meseci nasilja na izraelsko-libanskoj granici između libanskog Hezbolaha i izraelske vojske.

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći pogodila skladište oružja Hezbolaha u oblasti Nabatijeh, kao i vojne objekte tog libanskog islamističkog pokreta u oblasti Hanin i Marun El Ras, blizu granice.

Proiranski Hezbolah otvorio je front protiv Izraela 8. oktobra u tom pograničnom sektoru da bi podržao palestinski Hamas, svog saveznika u ratu protiv Izraela u pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Skoro svakodnevna razmena vatre od tada između libanskog Hezbolaha i izraelske vojske kulminirala je smrću vojnog vođe Hezbolaha koji je ubijen u izrelskom udaru u Bejrutu, dan pre ubistva vođe Hamasa u Teheranu, a koje Iran i njegovi saveznici pripisuju Izraelu.

Teheran i Hezbolah zapretili su Izraelu odmazdom što izaziva strah od regionalne vojne eskalacije koju međunarodna diplomatija nastoji da spreči obnavljajući napore za postizanje primirja u Gazi gde je rat počeo 7. oktobra posle napada Hamasa na jug Izraela.

Pregovori o primirju treba da se nastave iduće nedelje u Kairu na predlog SAD, saopštile su juče zemlje posrednice – SAD, Katar i Egipat posle dva dana razgovora u Dohi.

Post Views: 34

Originalni tekst