Ministarstvo: U prošloj godini 168 prijava trgovine ljudima, formalno identifikovano 66 žrtava 1Foto FoNet Katarina Tomović

Prema podacima vladinog Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, u Srbiji je u prošloj godini zabeleženo 168 novih prijava trgovine ljudima, što je za 30 više nego 2022. godine, saopštilo je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Iz tog ministarstva je, povodom današnjeg Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, saopšteno i da je u izveštaju Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima „formalno identifikovano 66 žrtava trgovine ljudima, što predstavlja povećanje od 6,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu“.

Prema tom izveštaju, „većinu identifikovanih žrtava čine žene, čak 72 odsto, što govori o tome da trgovina ljudima ima komponentu rodno zasnovanog nasilja“.

„Seksualna eksploatacija po prvi put nije najdominantniji oblik trgovine ljudima. Najučestaliji oblik je bila prinuda na prosjačenje sa udelom od 29,3 odsto, na drugom mestu po učestalosti je radna eksploatacija 22,7 odsto, seksualna eksploatacija se javlja u 20 odsto slučajeva, prinuda na brak u 14,7 odsto, a prinuda na vršenje krivičnih dela u 13,3 odsto slučajeva“, navodi se u izveštaju.

Prema podacima ovog centra, procenat dece među žrtvama je značajno porastao u odnosu na prethodne dve godine i iznosi čak 62 odsto.

Prosečna starost dece žrtava je 12 godina, dok je generalno prosečna starost identifikovanih žrtava 19 godina, što je spuštanje starosne granice u odnosu na godinu ranije kada je bila 24,5 godina.

„Posebno zabrinjava rasprostranjenost eksploatacije zloupotrebom digitalnih tehnologija – čak 39 odsto žrtava je posledica vrbovanja na društvenim mrežama, kroz ponude za posao, te je u tom smislu potrebno raditi kako na informisanju javnosti tako i na povećanju digitalne pismenosti društvenih grupa u povećanom riziku, kako bi se na vreme prevenirale posledice“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ukazalo je da se Srbija, svojim zakonodavnim rešenjima i politikama Vlade odlučno bori protiv trgovine ljudima, kao drastičnog oblika kršenja ljudskih prava i stavljanja ljudskih bića u krajnje nehuman društveni položaj.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a obeležava se svakog 30. jula u cilju podizanja svesti o ovom problemu u javnosti i osnaživanja aktivnosti i mera za sprečavanje ovog ozbiljnog kršenja ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst