Ministarstvo: Svako ko se protivi reorganizaciji Srbijagasa ne može biti direktor u tom preduzeću

Svako ko se protivi aktivnostima iz plana reorganizacije Javnog preduzeća Srbijagas, na koje se Srbija obavezala u Evropskoj energetskoj zajednici, ne može biti direktor u tom preduzeću, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Srbijagas, Novi Sad, Foto: Aleksandar Krstić
Srbijagas, Novi Sad, Foto: Aleksandar Krstić

"Sprovođenje reformi nije stvar nečije želje ili volje. Reformisanje je pitanje gasne bezbednosti, razvoja, trošenja novca građana i efikasnog sprovođenja projekata… (Restruktuiranje) Srbijagasa je iznad ličnog interesa bilo kojeg pojedinca, pa bio on i direktor javnog preduzeća", navodi se u odgovoru koje je Ministarstvo uputilo Njuzmaks Adriji.

Ministarstvo je navelo i da se reforme sprovode odlukom Vlade Srbije i da se opstrukcija i otpor Srbijagasa "osećaju od prvog dana", te je bilo "gotovo nemoguće" dobiti imena predstavnika Srbijagasa u radnoj grupi koja treba da se bavi tim procesom.

Vlada Srbije je krajem 2020. godine usvojila Plan reorganizacije JP "Srbijagas" u 29 tačaka s ciljem da "ukloni neopravdane troškove" u poslovanju tog javnog preduzeća za koje planira da postane akcionarsko društvo.

Podsetimo, Zorana Mihajlović je prvi put kad je bila ministarka energetike, u periodu od 2012. do 2014. godine, govorila o tome da postoje problemi u uspostavljanju kontrole rada JP Srbijagasa, na čijem je čelu i tada bio Dušan Bajatović.

U međuvremenu, Bajatović je ostao na toj funkciji, dok je Mihajlović 2014. imenovana za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Da se sukob između njih nastavio, svedoči i činjenica da je Batajović, nedugo nakon što je Mihajlović postavljena ponovo na mesto ministarke energetike, udaljen sa sastanka s ministarkom Mihajlović, zbog kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, nepoštovanja institucije Vlade Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike ranije je izjavila da će tražiti smene nekih direktora javnih preduzeća u energetskom sektoru, naglašavajući da nije zadovoljna time što ta preduzeća ne postižu rezultate koji se od njih očekuju i da će do smena doći zbog toga, a ne po partijskoj liniji ili iz nekih drugih interesa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre tri dana, a nakon sastanka s ministrima Vlade Srbije i direktorima javnih preduzeća zaduženim za strateške projekte iz oblasti infrastrukture, rudarstva, energetike i privrede na pitanje o sukobu ministarke energetike Zorane Mihajlović i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića odgovorio da su oboje bili na sastanku.

Kako je naveo, on je na sastanku zamolio direktore javnih preduzeća za korektan odnos prema ministru. Kako je rekao, ne moraju da se vole, ali je nužno da sarađuju.

"Što se tiče odnosa Zorane Mihajlović i Dušana Bajatovića, pozvao sam ih oboje na sastanak i zamolio sam direktore da imaju poštovanje prema ministarki, ne mora da bude ljubavi, ali mora da bude poštovanja i da odnos funkcioniše na normalan način, ako ne bude tako, okrenućemo se drugim merama", rekao je predsednik.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article