Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore nije odobrilo polaganje venca na spomen ploču „srpskim oslobodiocima Budve”

Ambasada Srbije u Crnoj Gori odložila je polaganje venca na spomen ploču "srpskim oslobodiocima Budve", jer crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova nije dalo odobrenje.

Protest kod spomen ploče u Budvi Foto: Printscreen, youtube Pobjeda
Protest kod spomen ploče u Budvi Foto: Printscreen, youtube Pobjeda

Kako je saopšteno iz Ambasade Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore sinoć je pozvalo ambasadora Vladimira Božovića na razgovor i saopštilo da polaganje venca na spomen ploču u Budvi smatraju grubim mešanjem u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom.

U saopštenju je navedeno da ambasada i Srbija takve navode odbacuju kao zlonamerne i netačne, "a naročito neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu".

Ambasada Srbije u Crnoj Gori saopštila je da je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obeleži 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila – polaganjem venca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu.

Kako se dodaje, Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavestila Ministarsvo spoljnih poslova Crne Gore, a poručili su da današnji dan treba da bude dan mira i pomirenja.

"Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i medju braćom i medju narodima i zato ostajući čvrsto privržene gradjenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja venca", navela je ambasada.

U saopštenju, iz ambasade su izrazili "nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obeležava u celom slobodarskom i civilizovanom svetu".

Grupa građana sa crnogorskim zastavama i obeležjima se okupila jutros u Budvi ispred ulaza u Stari grad, kako bi spečili ambasadora Srbije Vladimira Božovića da položi venac na spomen ploču "srpskim oslobodiocima", preneli su podgorički mediji.

Građani su pevali crnogorsku himnu, pesme Krstu Popoviću, skandirali "e viva Montenegro", "nikad neće Crna Gora bit obala srpskog mora".

Darinka Ljubiša koja je bila među okupljenim građanima rekla je da je to "građanski bunt" i pozvala nadležne da uklone ploču srpskim oslobodiocima, preneo je list Pobjeda.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article