Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore: Ne povlačimo odluku o proterivanju Božovića

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore neće povući svoju odluku o proterivanju ambasadora Srbije u ovoj zemlji, više što neshvatljiva izjava premijerke Ane Brnabić u stvari govori da je ambasador Vladimir Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore, saopštilo je ovo ministarstvo.

Zastave Srbije i Crne Gore Foto: Srđan Ilić
Zastave Srbije i Crne Gore Foto: Srđan Ilić

“Ministarstvo vanjskih poslova, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije da odustane od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga. Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vređala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese”, navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Za razliku od toga, kako je saopšteno, ambasador Srbije u Crnoj Gori u “kontinuitetu se mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji”.

Crnogorsko ministarstvo je saopštilo da je Božoviću na ovo iz Ministarstva više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu.

Varhelji je, ocenjuju u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore, propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari.

“Verujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumeo naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema”, navodi se u saopštenju.

“Crna Gora je u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima. Stoga, čvrsto smo uvereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović juče je proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru nakon što je Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Reagovalo je MInistarstvo spoljnih poslova Srbije koje je “postupilo na recipročan način" I proteralo crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića, da bi dan kasnije ta odluka bila povučena.

Izvpr: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article