Ministarstvo prosvete: Rešen problem direktora protiv koji je pokrenut postupak jer su poštovali epidemiološke mere

Pre 3min

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić sastao se sa direktorima dve škole u Beogradu, protiv kojih je, između ostalih, podneta krivična prijava jer su tražili od zaposlenih i učenika da nose maske, saopšeno je iz Ministarstva prosvete. Ružić je, nakon sastanka, rekao da policija više neće pozivati direktore.

Sastanak Branka Ružića s predstavnicima direktora škola Foto: Vlada Srbije
Sastanak Branka Ružića s predstavnicima direktora škola Foto: Vlada Srbije

Protiv svih direktora beogradskih osnovnih i srednjih škola rukovodstvo jednog od registrovanih sindikata, Sindikata zaposlenih u policiji, podnelo je krivične prijave jer su tražili od zaposlenih i učenika da nose maske.

Krivičnu prijavu podneo je predsednik Sindikata zaposlenih u policiji Dejan Đukić, a Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je pokrenulo postupak i zatražilo od policije da ispita direktore škola.

Direktori škola zatražili su od ministra Ružića da ih zaštiti, jer su poštovali zakon i sve mere i instrukcije koje su dobili od Ministarstva prosvete i Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa.

Apelaciono tužilaštvo: Nadzor zbog postupka protiv direktora

Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je započelo postupak hitnog nadzora rada Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu povodom pisanja medija da su zatražili prikupljanje potrebnih obaveštenja putem obavljanja razgovora sa direktorima škola u vezi s preduzimanjem mera zaštite u toku epidemije.

Apelaciono javno tužilaštvo je, takodje, naložilo da se svako dalje postupanje Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu u ovom predmetu obustavi, a posebno da se direktori određenog broja škola u Beogradu ne pozivaju na razgovor u nadležne policijske stanice.

"U slučaju utvrđivanja propusta i nestručnog rada postupajućeg zamenika javnog tužioca, biće preduzete dalje mere i radnje o čijem ishodu će javnost biti blagovremeno obaveštena", navodi se u saopštenju.

Ružić se sastao s predsednikom Društva direktora Srbije i direktorom Druge ekonomske škole Dejanom Nedićem i članom Upravnog odbora Društva i direktorom Zemunske gimnazije Milošem Bjelanovićem.

Ružić je naglasio da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i on dele stav da je apsurdno da se pozivaju direktori škola na razgovore zato što poštuju mere Kriznog štaba i zahtevaju obavezno nošenje maski kao najvažnije sredstvo zaštite od virusa Kovid19.

Ministar je, kako je saopšteno, poručio da je, u saradnji sa Ministarstvom pravde, Tužilaštvo, nakon sagledavanja situacije, donelo odluku o obustavi postupka po predmetnoj krivičnoj prijavi.

"Daljih ovakvih razgovora sa direktorima neće biti", naveo je Ružić.

On se, kako je navedeno, zahvallio na posvećenosti svih zaposlenih u prosveti da se održi vaspitno-obrazovni sistem, kao i disciplina koja čini da škole ne budu mesto veće transmisije virusa.

Nedić i Bjelanović zahvalili su se u ime direktora i predsednici Vlade i prvom potpredsedniku i ministru na razumevanju i razjašnjavanju nedoumice.

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article