Ministarstvo pravde za Insajder: Nije traženo izručenje Nikole Vušovića jer još nismo obavešteni o hapšenju u Dominikanskoj Republici

Srbija još nije tražila izručenje Nikole Vušovića, jer još nema zvanične potvrde o njegovom hapšenju. Zahtev za izručenje svakako bi morao da ide preko Ministarstva pravde, a u tom ministarstvu za Insajder kažu da još nisu obavešteni o hapšenju Vušovića te da nije ni traženo njegovo izručenje, a da poternica postoji od 2020.

Hapšenje, sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder
Hapšenje, sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder

Iz Višeg tužilaštva je pre pet dana saopšteno da vode istragu protiv Vušovića i da imaju informaciju da je on uhapšen u Dominikanskoj Republici. Informaciju o hapšenju preneli su prvo mediji koji su Vušovića označili kao naslednika uhapšenog Veljka Belivuka.

Nakon informacije da je Nikola Vušović uhapšen u Dominikanskoj Republici, Insajder se obratio Ministarstvu pravde koje je jedino nadležno da traži izručenje osumnjičenih za kojima su raspisane poternice po nalozima sudova u Srbiji. Pet dana kasnije iz tog ministarstva stigao nam je odgovor da još nisu ni obavešteni.

“Ministarstvo pravde do sada nije obavešteno o hapšenju Nikole Vušovića u Dominikanskoj Republici, tako da nije ni traženo njegovo izručenje iz navedene zemlje”, navode u Ministarstvu pravde.

Prema proceduri zemlja u koju uđe osoba za kojom je rapisana potrenica prvo obavesti o tome onoga ko je potrenicu rapisao. Nakon toga se očekuje i da stignu zvanične informacije o postupanju. U ovom slučaju o tome kako je Dominikanska Republika postupila i da li je okrivljenom određen ekstradicioni pritvor, kao i u kom roku bi trebalo da bude dostavljena dokumentacija.

Prema do sada potvrđenim informacijama srpski istražni organi obešteni su samo o tome da je Vušović u Dominikanskoj Republici.

Više tužilaštvo koje vodi istragu protiv Nikole Vušovića je potvrdilo za Insajder da je on tamo uhapšen. Proceduru bi trebalo da nastave vlasti Dominikanske Republike, odnosno da obaveste kolege u Srbiji šta su preduzeli i koju dokumentaciju očekuju kako bi odlučili o izručenju.

U Ministarstvu pravde za Insajder navode i da je za Vušovićem 2020. raspisana poternica.

“Za Vušovićem je raspisana poternica 2020. Radi dovršenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija”, navode u Ministarstvu pravde.

Protiv Vušovića istragu vodi Više tužilaštvo za delo za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora, a kako nije dostupan, za njim je Viši sud raspisao potragu.

S obzirom na to da su mediji uz informaciju o hapšenju Vušovića naveli i da je on “naslednik Veljka Belivuka” i da će biti traženo njegovo hitno izručenje, Insajder je pitao Ministarstvo pravde da li postoji poseban bilateralni sporazum s Dominikanskom Republikom koji bi omogućio posebnu hitnost ovakvog zahteva. Iz Ministarstva pravde je odgovoreno Republika Srbija sa Dominikanskom Republikom nema potpisan bilateralni ugovor o izručenju.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article