Ministarstvo pravde: U srpskim zatvorima 37 osuđenika ima koronavirus, ombudsman utvrdio da nije bilo propusta u radu niškog zatvora

Zaštitnik građana utvrdio je, tokom nadzora nad radom Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, da je zavod sproveo sve epidemiološke mere zaštite od širenja virusa kovid-19, kao i u pogledu lečenja obolelih osuđenika koji na raspolaganju imaju sve neophodne lekove, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

KPZ NIš, zatvor Foto: Ministarstvo pravde
KPZ NIš, zatvor Foto: Ministarstvo pravde

Zaštitnik građana je u izveštaju naveo i da nije našao propuste u radu, da je zavod snabdeven svom potrebnom zaštitnom opremom i medicinskim sredstvima, kao i da su u potpunosti sprovedene preporuke koje je dobio od Instituta za javno zdravlje Niš, dodaju oni.

"U izveštaju je istaknuto da je u okviru epidemioloških mera organizovano testiranje i izolacija obolelih i lica koja su bila u kontaktu sa obolelima, kojima je zavod obezbedio dovoljne količine svih raspoloživih lekova potrebnih za lečenje", navodi Uprava.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ističe da su izveštajem ombudsmana potvrđeni raniji navodi da osuđenici imaju neophodnu medicinsku negu, a da su sa pojavom korone u ovom zavodu "pojedine organizacije želele da zloupotrebe ovu situaciju iz samo njima znanih razloga, šireći lažne tvrdnje da obolela lica u KPZ Niš ne dobijaju terapiju i da zavod nema potrebne lekove".

U ovom trenutku u celom sistemu izvršenja 37 lica ima koronavirus, što je 0,3 odsto od trenutno 10.778 lica lišenih slobode. Lica se dobro osećaju, imaju blagu kliničku sliku i njihovo stanje se 24 sata dnevno intenzivno prati, navodi Uprava u saopštenju.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article