Ministarstvo: Plan reorganizacije Srbijagasa biće sproveden, cilj razvijen gasni sektor

Plan reorganizacije Srbijagasa koji je Vlada usvojila moraće da se sprovede, a Ministarstvo rudarstva i energetike je spremno da pruži podršku u svim aktivnostima koje su naložene poslovodstvu tog preduzeća, poruka je sa današnjeg prvog sastanka operativne tehničke Radne grupe za praćenje sprovođenja zaključka Vlade o reorganizaciji Srbijagasa.

Srbijagas, Novi Sad, Foto: Aleksandar Krstić
Srbijagas, Novi Sad, Foto: Aleksandar Krstić

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković rekla je posle sastanka radne grupe sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem da plan koji je donela Vlada mora da se sprovede, a njegov cilj je da Srbija dobije razvijen i profitabilan gasni sektor.

"Srbijagas je i nosilac velikih investicija u gasnom sektoru, i sada, kao i u budućnosti, i to preduzeće mora da bude sposobno da ih efikasno realizuje", rekla je Atanacković, a saopštilo je resorno ministarstvo.

Dodala je da "niko ne može da se protivi sprovođenju odluka Vlade Srbije i niko tome neće stati put, bilo da je sa strane Srbijagasa, Transportgasa ili Distribucijagasa".

"Rokovi za sprovođenje aktivnosti definisanih planom su kratki, ali dostižni, i oni treba da dovedu do toga da Srbijagas, Transportgas i Distribucijagas Srbija usaglase svoje funkcionisanje sa Zakonom o energetici", rekla je Atanacković.

Kako je objasnila, činjenica da ta preduzeća trenutno nemaju licence i nisu sertifikovani za delatnost koju obavljaju u suprotnosti je i sa domaćim zakonima i sa obavezama prema Energetskoj zajednici i "to nije nešto što može da se toleriše".

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Saša Stojanović rekao je da proces reorganizacije Srbijagasa zahteva interakciju i da ga nije moguće sprovoditi jednostrano, a da je ministarstvo na raspolaganju za svaku institucionalnu pomoć kako bi se zadaci realizovali u skladu sa rokovima.

"Najveći teret reorganizacije Srbijagasa leži na poslovodstvu Srbijagasa, oni su ti koji moraju da sprovedu plan koji je Vlada usvojila. Rokovi usvojeni zaključkom Vlade su nesporni, niko od nas nema mandat da to menja, a i sam direktor Srbijagasa je svestan da odluka Vlade mora da se sprovede", rekao je Stojanović.

On je naveo da je "bilo iznenađenje što je direktor Srbijagasa došao na sastanak bez saradnika, ali je kao razlog naveo pripreme za puštanje u rad "Balkanskog toka".

"Ono što će Srbijagas svakako uraditi do prve polovine januara jeste usklađivanje svih osnivačkih akata Srbijagasa sa Zakonom o javnim preduzećima i odlukom koju su ranije doneli, ali po njoj nisu postupili", rekao je Stojanović.

Kako je najavio, na sledećoj sednici radne grupe tema će biti i donošenje odluke Nadzornog odbora o povećanju osnivačkog kapitala u preduzeću Transportgas, kako bi se stvorili uslovi za sertifikaciju i, kasnije, za prenos imovine i dobijanje licence.

"Takođe, dostaviće imena svojih predstavnika u radnoj grupi Vlade koja će biti formirana iduće nedelje, u kojoj će biti predstavnici Republičke direkcije za imovinu, Republičkog geodetskog zavoda, Ministarstva finansija, Ministarstva privrede, Agencije za energetiku, odnosno svih institucija koje treba da prate proces reorganizacije Srbijagasa", rekao je Stojanović.

Poslovanje javnih preduzeća među kojima je i Srbijagas i mehanizmi u kojima nema kontrole i u kojima poslove s državom dobijaju samo povlašćeni pojedinci i firme opastaju već godinama, tema je Insajderovog serijala "Politika kao biznis, država kao partijski plen".

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article