EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Ministarstvo odbrane Rusije saopštenjem se obratilo pripadnicima Vagnera.

„Obraćamo se borcima desantnih jedinica PVK ‘Vagner’. Prevarom su vas uvukli u prestupnu avanturu Prigožina i u učestvovanje u oružanoj pobuni. Mnogi vaši drugovi iz nekoliko jedinica već su shvatili svoju grešku, potražili su pomoć da se bezbedno vrate u svoje kasarne“, navodi Ministarstvo.

Dodaju i da su „takvu pomoć pružili svima koji su im se obratili“.

„Molim vas da pokažete zdrav razum i da što pre stupite u kontakt sa predstavnicima Ministarstva odbrane Rusije ili sa organima reda. Mi vam garantujemo bezbednost“, poručilo je Ministarstvo.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin uveo je “protivterorističke mere” u glavnom gradu Rusije, suočen s eskalirajućim sukobom između ruske vojske i plaćenika Vagnera.

Sobjanin je u subotu ujutro na svom Telegram kanalu napisao da su na ulicama već uvedene pojačane kontrole saobraćaja. Moguća su i ograničenja masovnih događanja, dodao je.

„Kao rezultat pristiglih informacija, u Moskvi se provode protivterorističke mere za jačanje bezbednosri“, napisao je Sobjanin.

Zamolio je više od 13 miliona stanovnika metropole za razumevanje.

Guverner moskovske regije Andrej Vorobjov takođe je na Telegramu napisao o pojačanim bezbednosnim merama. Vorobjov je pozvao ljude da se, ako je moguće, suzdrže od putovanja ličnim automobilima prema južnoj Rusiji, gde je situacija trenutno posebno napeta.

Podsećamo, šef Vagnera Jevgenij Prigožin optužio je rusko vojno vodstvo da je napalo kamp njegovih plaćeničkih trupa topništvom, helikopterima i raketama, ubivši mnoge njegove ljude. Zatim je zapretio da će očistiti rusko vojno vodstvo, rekavši da ima 25.000 ljudi pod svojim zapovedništvom.

Prema Prigožinovim najnovijim tvrdnjama, Vagnerove trupe rano jutros preuzele su kontrolu nad vojnim objektima u ruskom gradu Rostov na Donu.

Originalni tekst