Ministarstvo kulture: Učesnici u javnom životu da ne vrše pritisak na medije i novinare

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je danas sve učesnike u javnom životu da ne vrše pritisak na medije i medijske radnike i da se uzdrže od bilo kakvog napada na njih.

N1: Ministarstvo kulture i informisanja
Foto: N1 / Ministarstvo kulture i informisanja

"Retorika koja je ovih dana upućivana novinarima nije primerena ozbiljnim akterima političke scene", navodi se u saopštenju.

Oni su naveli da je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na početku mandata povukla svih devet zahteva za vođenje procesa pred sudovima protiv medijskih kuća i novinara, kao i pet krivičnih prijava protiv medija, da bi podstakla novinare i redakcije da slobodno i bez pritiska, profesionalno obavljaju svoj posao.

"Ministarstvo podvlači da niko nema prava da etiketira novinare, a pogotovu ne da njihovu podobnost određuje na osnovu redakcije u kojoj rade i ukazuje da svako vređanje i nipodaštavanje novinara i njihovog posla, bez obzira od koga dolazi, vodi ka urušavanju jednog od stubova demokratskog sistema čiji su oni nosioci", zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Ministarstvo kulture je prethodno takođe pozvalo sve medije i aktere javnog života da se "uzdrže od iznošenja kvalifikacija i insinuacija da su pojedini mediji i novinari povezani sa kriminalnim aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa".

Sličan apel prethodno je izneo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u intervjuu iz Abu Dabija pozvao medije bliske vlasti da ne napadaju novinare KRIK-a, da ih puste da rade svoj posao i naveo da novinari ovog portala moraju da se osećaju slobodno i sigurno.

Vučićeva reakcija usledila je nakon što su pojedini mediji optužili KRIK da je blizak nedavno uhapšenom Veljku Belivuku, ali i pošto su ovaj napad osudila domaća i međunarodna medijska udruženja i nevladine organizacije.

Zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija Lokal pres istupili iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine.

Dan ranije Radnu grupu je napustila i Slavko Ćuruvija fondacija.

Napade na KRIK osudila je i Radna grupa za medije Evropskog parlamenta.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article