Ministarstvo kulture i informisanja: Uzdržati se od insinuacija da su pojedini mediji i novinari povezani s kriminalnim aktivnostima

Ministarstvo kulture i informisanja poziva sve medije i aktere javnog života da se uzdrže od iznošenja kvalifikacija i insinuacija da su pojedini mediji i novinari povezani sa kriminalnim aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa.

N1: Ministarstvo kulture i informisanja
Foto: N1 / Ministarstvo kulture i informisanja

Novinari, kako se navodi u saopštenju MInistarstva, moraju imati uslove da neometano obavljaju svoj posao, a njihovu ličnu bezbednost i profesionalni integritet ne sme niko da ugrožava.

“Apelujemo na sve medije da senzacionalizam ne bude ideja vodilja u procesu informisanja javnosti o onim temama za koje postoji interes javnosti da o njima budu obavešteni, već da imaju u vidu da se pravo na slobodu izražavanja ne sme ograničavati ni na koji način”, saopšteno je.

Sličan apel prethodno je izneo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u intervjuu iz Abu Dabija pozvao medije bliske vlasti da ne napadaju novinare KRIK-a, da ih puste da rade svoj posao i naveo da novinari ovog portala moraju da se osećaju slobodno i sigurno.

Vučićeva reakcija usledila je nakon što su pojedini mediji optužili KRIK da je blizak nedavno uhapšenom Veljku Belivuku, ali i pošto su ovaj napad osudila domaća i međunarodna medijska udruženja i nevladine organizacije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article