Ministarka spoljih poslova BiH: Istražiti odakle Dodiku ikona iz Luganjska koju je poklonio Lavrovu

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da je BiH trenutno pod vrlo ozbiljnom optužbom ukrajinske ambasade zbog pozlaćene ikone koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Sergej Lavrov i Milorad Dodik / Foto: Fejsbuk SNSD
Sergej Lavrov i Milorad Dodik / Foto: Fejsbuk SNSD

Turkovićeva je navela da što pre treba reagovati na notu ambasade Ukrajine, koja od BiH traži sve informacije o nestaloj pozlaćenoj ikoni iz Luganjska staroj 300 godina, koja je bila u posedu Milorada Dodika pre nego što ju je poklonio Lavrovu.

"Traže da se utvrdi kako se došlo do ikone, jer je u sve uključen naš visoki državnik, dakle predsedavjaući Predsedništva BiH. Normalan sled stvari je da se traži kako je došlo do toga, kazala je ministarska spoljnih poslova BiH.

Ona je navela da Tužilaštvo BiH, na osnovu ukrajinske note, ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je Dodik došao u posed otuđene ukrajinske imovine.

Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganska stara 300 godina zapravo kulturna baština te zemlje.

"Mi smo jučer po prijemu note odmah poslali i notu i upit Predsedništvu BiH. Normalno bi bilo da dođe do vrlo hitne reakcije jer je vrlo ozbiljno pitanje, da ne kažem optužba", rekla je Turkovićeva.

Prema njenim rečima, nanosi se ogromna šteta BiH, kada se jedan visoki zvaničnik nađe pod određenom optužbom da je "poklonio nešto što je ukradeno i što predstavlja nečije kulturnog blago".

"Treba se podhitno opravdati, kako je došlo do toga", istakla je Turkovićeva.

Ukrajina je juče upozorila BiH da bi "nepružanje informacija predstavljalo podršku agresivnoj politici i vojnim akcijama Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću hiljada ukrajinskih građana".

Luganjsk je deo Ukrajine, kao i Donjeck, koji su želele osvojiti ruske snage. Na strano ratište u Luganjsk i Donjeck su išli i državljani BiH, ratujući na strani Rusije.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article