BEOGRAD, 28. jun 2021, (Njuz) – Ministarka pravde Maja Popović ostala je prilično iznenađena kad je uživo u programu televizije Happy shvatila da srpsko krivično zakonodavstvo ne predviđa upotrebu giljotine kao kazne za najteža krivična dela.

Govoreći o istrazi koja se vodi protiv kriminalnog klana Veljka Belivuka, Popović je rekla da ne želi da prejudicira ishod istrage i suđenja, a ali da očekuje da budu izrečene najstrože kazne.

– Dokazi postoje i sigurno će članovi tog klana dobiti dugogodišnje zatvorske kazne, ali, moram da kažem, da mene kao vrsnog pravnika ne bi iznenadilo da neki od njih budu osuđeni na giljotinu – rekla je Popović.

Nakon ove ministarkine rečenice, voditeljka programa ostala je zbunjena i u čudu, te je prokomentarisala kako nije znala da se giljotina upotrebljava u Srbiji, upitala je ministarku da li je to moguće.

– A jao, pa ja sam sada šokirana. Kako je to moguće? Ja ovo prvi put čujem – kazala je zbunjena voditeljka.

Nakon toga, ministarka je uzel svoj telefon i na internetu potražila Krivični zakonik.

– Evo, sad ću da vam nađem i tačan član zakonika. Samo malo. Evo… Hm… Sad ne mogu da nađem, a baš sam jutros pripremajući se za emisiju čitala o tome na Vikipediji… Čekajte još malo… Aha, evo ga… Samo malo…. Pazite stvarno. Nema giljotine u Krivičnom zakoniku – konstatovala je ministarka Popović.

Posle toga ona je konstatovala i sledeće:

– Vidi, nema ni smrtne kazne. Vidi, vidi, može samo doživotna. Zanimljivo – rekla je minstarka.
Ona je na kraju ispričala da se zbunila i da je na Vikipediji na internetu čitala malo o giljotini, pa verovatno zbog toga.

– Još mi je to bilo čudno, ali eto nešto si svi da naučimo, znate li da je u Francuskoj poslednji osuđenik na smrt pogubljen na giljotini 10. septembra 1977. godine. Ja sam bila ubeđena da se to i dalje radi – navela je ministarka pravde Maja Popović.

Bane Grković

The post Ministarka pravde iznenađena što se kod nas ne upotrebljava giljotina appeared first on Njuz.net.

Original Article