Ministarka Matić: Grčka 14. maja otvara granične prelaze sa Severnom Makedonijom, preko Bugarske moguća putovanja i u aprilu

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da će Grčka od 14. maja otvoriti granične prelaze preko Severne Makedonije, ali da se očekuje da će u aprilu otvoriti granice preko Bugarske. Dodala je da je najavljeno da deca od 10 godina pa naviše moraju da imaju antigenski test za ulazak u zemlju, a da je Hrvatska granicu spustila na sedam godina.

Tatjana Matić Foto: Ministarstvo trgovine
Tatjana Matić Foto: Ministarstvo trgovine

Matić je za RTS rekla da je sa Grčkom usaglašeno da će građani Srbije koji su vakcinisani moći sa digitalnim sertifikatom o vakcinaciji, bez obzira koju su vakcinu primili, pa prolaze granicu i da će u tom smislu biti prioritetni građani i moći će da prolaze brzom trakom.

Dodaje da je i sa antigenskim i PCR testovima moguće ući u Grčku.

Prema njenim rečima, uzrast dece je inače definisan i evropskim nacrtom dokumenta u vezi sa digitalnim sertifikatima o vakcinaciji. EU smatra da je granica 12 godina, ali bilteralno zemlje članice kao što je Grčka su spustile taj uzrast na 10 godina i deca od 10 godina pa naviše moraju da imaju antgenski test.

„Posle potpisivanja sporazuma sa Grčkom i Hrvatska je objavila da će moći da se uđe sa sertifikatima o vakcnaciji, da su sve vakcine priznate i da će građani koji nisu mogli da prime vakcinu iz opravdanih razloga moći da se uđu u tu zemlju ili sa PCR ili antigenskim testom sa tim što je granica za ulazak u Hrvatsku, kada je reč o deci sedam godina. Grci su na tu temu već dali ustupak i dalje neće biti razgovora“, naglašava Matićeva.

Ističe da će Grci omogućiti svim građanima koji su za svoju decu radili antigenske testove refundaciju troškova, odnosno da će u visini tih troškova dobiti neku dodatnu uslugu u hotelu.

Najavljuje se i da bi zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, kao što je Srbija, mogle da budu uključene u pilot projekat – da turiste puste već sredinom aprila.

„Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa ministrom Harisom Teoharisom. Srbija je prva zemlja u regionu koja je potpisala ovakav sporazum sa Grčkom, jedino su Izraelci to uradili pre nas i to je sve zahvaljujući činjenici da imamo veliki broj vakcinisanih i revakcnisanih. Važno je da se vakcinacija nastavi ovim tempom. U zavisnosti od toga oni će otvoriti granicu što pre jer se prati epdemiološka situacija u Srbiji i Grčkoj. Nadaju se da ćemo u naredne tri nedelje imati pad broja obolelih i da ćemo moći da već u aprilu uđemo u Grčku preko Bugarske“, smatra Matićeva.

Grčka je sklopila ovakve sporazume sa Izraelom, Srbijom, SAD, Velikom Britanijom i UAE.

„Grci zadržavaju pravo da rade nasumične antigenske testove na granici. To se posebno odnosi na organizovana putovanja", naglašava Matićeva.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article