Ministar za kapitalne investicije CG: Ne možemo da prihvatimo ponudu za Montenegro Erlajns

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić zahvalio se na ponudi vlasnika Grupacije Savana Veselinu Mijaču u vezi sa rešavanjem pitanja Montenegro Erlajnsa, objašnjavajući da je njegovu ponudu nemoguće prihvatiti jer bi otpisom dugovanja prema državi ušli u zonu kršenja odredbi člana 7 Zakona o kontroli državne pomoći, što za razliku od prakse prethodne, ova Vlada neće i ne želi da radi, prenosi RTCG.

Ministar za kapitalne investicije CG Mladen Bojanić / Foto: Vlada CG/Bojana Čupić
Ministar za kapitalne investicije CG Mladen Bojanić / Foto: Vlada CG/Bojana Čupić

Ministar je poručio da ukoliko Mijač ima neko zakonito rešenje kako prevazići ovu prepreku, svakako će to razmotriti u najskorijem roku.

"Želim da Vam se zahvalim na iskazanom interesovanju da pomognete očuvanju nacionalne kompanije Montenegro Erlajns. Takođe, želim da naglasim da je celokupna Vlada veoma informisana o svim aspektima nastale situacije, kao i da je u potpunosti svesna važnosti postojanja nacionalne kompanije za građane i privredu Crne Gore. Po tom pitanju, Vaš pogled i naš stav, slobodno mogu reći, u potpunosti su identični. Problem Montenegro Erlajnsa danas je u prvom redu pravno pitanje", istakao je Bojanić.

Kako je naveo, deo javnosti, a to je naročito izraženo kod opozicionih poslanika, neće i ne želi da čuje istinu što su, smatra ministar, potezi očajnika koji pokušavaju da spreče Vladu da obelodani mnoge nezakonite odluke bivše vlasti, odnosno da dokumenta koja dokazuju njihove nezakonite radnje ne ugledaju svetlost dana.

"Zato na sve načine pokušavaju da po navici stečenoj više decenija, varaju javnost i EU partnere. Žao mi je što na osnovu navoda iz Vašeg Pisma o namerama stičem utisak da su i Vama podmetnuli lažne informacije", kaže Bojanić i dodaje da navodnu odluku o gašenju Montenegro Erlajnsa Vlada Crne Gore nije donela.

Kako je istakao, problem Montenegro Erlajnsa danas je u prvom redu pravno pitanje, a "ekonomski, socijalni, politički, nacionalni i svi drugi aspekti zbog nezakonitih odluka prethodne vlasti ostaju u drugom planu".

"Usled takvih odluka, a da Vas ne opterećujem svim detaljima, Agencija za zaštitu konkurencije je Rešenjem od 3.09.2020. zaustavila svaku dalju državnu pomoć za Montenegro Erlajns. Konačna odluka još nije donešena, ali je izvesno da će biti negativna, što će gotovo sigurno voditi ka postupku povraćaja državi već odobrenih sredstava kompaniji Montenegro Erlajns, a radi se o sumi od preko 40 miliona eura. Verujem da Vam je sad mnogo jasnije sa kakvim se problemom suočavamo, odnosno kako je funkcionisala prethodna vlast po ovom pitanju", navodi ministar.

Dodao je da ponudu Grupacije Savana nije moguće prihvatiti.

"Razlog je jednostavan i leži u činjenici da bi otpisom dugovanja prema državi ušli u zonu kršenja odredbi člana 7 Zakona o kontroli državne pomoći, što za razliku od prakse prethodne, ova Vlada neće i ne želi da radi. Ako nam ponudite neko zakonito rešenje kako prevazići ovu prepreku, svakako ćemo to razmotriti u najskorijem roku. O svim drugim mogućnostima pomoći Montenegro Airlinesa, na primer dokapitalizaciji uz očuvanje većinskog državnog paketa, eventualnim donacijama od strane Vaše kompanije ili nekim drugim modelima, veoma smo spremni da razgovaramo uz puno poštovanje zakonskih normi i procedura. Na kraju, ponavljam, otpis duga prema državi i prodaja za jedan euro privatnom investitoru nije opcija koju nam u ovom trenutku zakonski propisi dozvoljavaju. Prethodna vlast nezakonitim odlukama potrošila je svaki vid državne pomoći koji bi mogao spriječiti današnju agoniju MA", poručio je Bojanić.

Montenegro Erlajns je preksinoć imao poslednji let pri povratku aviona iz Beograda. Kompanija je saopštila da od juče obustavlja planirani saobraćaj, nakon što je Vlada Crne Gore najavila gašenje kompanije i formiranje nove.

Izvor: RTCG, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article