(Beta) – Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić je danas povodom najave da će i Srbija nabaviti francuske borbene avione „Rafal“ izjavio da sa Srbijom „nema trke u naoružanju“, jer je Hrvatska jača i kompaktnija oružana sila, kao i da je članica NATO.

„Ne možemo govoriti ni o kakvoj trci u naoružanju u regionu jer je Hrvatska članica NATO-a, a Srbija nije i tu je kraj priče“, izjavio je Anušić u Đurđevcu, prenela je agencija Hina.

Upitan o najavi iz Srbije da bi molga kupiti „Rafale“, Anušić je odgovorio da se Beograd može naoružavati koliko god hoće jer je to njegovo pravo, a da je Hrvatska jača i kompaktnija oružana sila.

„Oni (Srbija) nisu mnogo napredovali od pre 35 godina, a i tada, kada smo bili samoorganizovani, pobedili smo ih. Jedino što mogu reći jeste da im čestitam na njihovim Rafalima i da im želim sreću s njima“, rekao je ministar i funkcioner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.

Povodom izjava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je Hrvatska kupovinom „Rafala“ nabavila samo jednu skupu cipelu, a da druga nedostaje, odnosno da nema protiv-vazduhoplovnu odbranu, dovoljno municije i mnogo drugog, Anušić je odgovorio da je kupovina „Rafala“ najveća investicija Hrvatske u odbrambene snage od Domovinskog rata i da će nakon toga postati najveća vazduhoplovna sila u regionu.

„E sada, kad govorimo o drugoj cipeli koju spominje predsednik, naravno da ona ide s prvom. Radi se o protiv-vazduhoplovnoj odbrani koja se nabavlja. Radarski sistemi su u planu i proceduri nabavke“, dodao je Anušić.

Hrvatska je 2021. potpisala ugovor s Francuskom o kupovini 12 polovnih francuskih borbenih aviona Rafala, vredan 999 miliona evra.

Premijer Andrej Plenković najavio je ranije da će prvi avioni stići u Hrvatsku krajem aprila.

Post Views: 111

Originalni tekst