(Beta) – Ministar nacionalne bezbednosti Izraela Itamar Ben-Gvir naredio je policiji da ukloni svaku palestinsku zastavu istaknutu na javnim mestima.

On je kasno sinoć ocenio da je nezamislivo da “oni koji krše zakon mašu terorističkim zastavama, huškaju i ohrabruju terorizam”, preneli su izraelski mediji.

“Dao sam instrukcije da se uklone zastave koje podržavaju terorizam sa javnih mesta i zaustavi huškanje protiv države Izrael. Sloboda izražavanja ne podrazumeva identifikovanje sa teroristom i onima koji žele da povrede vojnike IDF (Izraelskih odbrambenih snaga)”, rekao je izraelski ministar.

Ben-Gvir je naredio policijskom inspektoru Kobiju Šabtaiju da da instrukcije policajcima da uklone zastave i da im objasni da isticanje zastava pokazuje podršku terorizmu.

Izraelski mediji komentarišu da ta instrukcija nadmašila zahtev Ben-Gvirove ultradesne stranka Jevrejska snaga (Ocma Jehudit) u koalicionom sporazumu u kome se poziva na zabranu palestinskih zastava na javnim institucijama koje dobijaju podršku od države.

Instrukcije su date pošto su se palestinske zastave vijorile na protestu protiv nove Vlade Izraela u Tel Avivu u subotu uveče.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je optužio demonstrante za huškanje i na sednici vlade u nedelju pomenuo zastave i poruke u kojima je ministar pravde Izraela Jariv Levin upoređen sa nacistom, te transparente na kojima je pisalo “Oslobodite Palestinu od kolonijalne cionističke vlasti”.

Po izraelskom zakonu nije nelegalno isticati palestinske zastave, ali policija ima pravo da preduzme akciju kako bi bio sačuvan javni red.

Ben-Gvirova instrukcija je objavljena nekoliko sati pošto je policijski inspektor Šabtai kritikovan zbog nedavne proslave u arapskom gradu Ara u Izraelu povodom oslobađanja lokalnog stanovnika koji je 40 godina služio zatvorsku kaznu za ubistvo izraelskog vojnika.

Tokom proslave je oslobođeni zatvorenik Karim Junis je mahao palestinskom zastavom.

Izraelski mediji navode da policija nije sigurna da ima zakonske osnove da se poštuje instrukcija koju je dao ministar ultranacionalista.

On je ranije više puta izrazio podršku smrtnoj kazni za terorističke akte i kritikovao suprotstavljanje policije jevrejskim nacionalistima i ono što smatra blagim pristupom osumnjičenim nejevrejima.

Izraelska policija se našla na udaru međunarodne osude zbog čvrstorukaške taktike tokom sahrane novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh, uključuujući cepanje palestinskih zastava.

Abu Akleh iz istočnog Jerusalima ubijena je u maju prošle godine na okupiranoj Zapadnoj obali dok je izveštavala o izraelskoj raciji, slučajno izraelskom vatrom, pokazala je istraga.

Originalni tekst