Ministar finansija: Pomoć države privredi i građanima od početka krize iznosiće šest milijardi evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa iznositi šest milijardi evra, odnosno oko 12,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

Siniša Mali Foto: Srđan Ilić
Siniša Mali Foto: Srđan Ilić

"Krajem novembra imali smo bolju naplatu PDV nego što smo očekivali, što su izuzetno dobre vesti", rekao je Mali za sutrašnji broj Večernjih novosti upitan odakle novac da se 17. i 18. decembra isplati po 5.000 dinara penzionerima i po jedna minimalna zarada radnicima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rentakar agencijama.
On je dodao da je Srbija izbegla najcrnje scenarije sa kojima su se suočile neke zemlje, nije bilo masovnih otpuštanja, zatvaranja fabrika, jer kako je rekao, država je na pravi način i odlučno reagovala u trenucima kada je to bilo potrebno.
Ministar finansija ponovio je da će od 1. januara 2021. godine penzije u Srbiji biti biti povećane za 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 odsto, plate u zdravstvu za pet odsto, dok će ostalim zaposlenima u javnom sektoru primanje biti veća za 3,5 odsto, a najavio je dodatno povećanje zarada od 1,5 odsto za 1. april 2021.
"Želimo da građani, što je više moguće, ne osete krizu i da što manje oštećeni izađu iz ove pandemije. Prošlog decembra smo ispunili cilj koji smo definisali na početku fiskalne konsolidacije – da će prosečna plata u Srbiji biti 500 evra. Ona je sada već 520-530 evra", kazao je Mali.
Govoreći o budžetu Srbije za 2021. godinu, Mali je rekao planirano da se izdvoji 330 milijardi dinara za kapitalne javne investicije, odnosno 5,5 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP) zemlje.
Mali je rekao da nijedan strani investitor nije odustao od ulaganja u Srbiju zbog pandemije koronavirusa, da je u prvih devet meseci vrednost direktnih stranih investicija bila 1,9 milijarda i da je u Srbiju došlo 60 odsto od svih investicija na Zapadnom Balkanu.
Naveo je da će kurs dinara ostati stabilan, i kako je dodao, dinar danas vredi isto, ako ne i više nego u martu kada je počela epidemija koronavirusa.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article