Military Watch: С-500 смањује ефикасност ратног ваздухопловства непријатеља
Наука и технологија

16 фебруар 2022


Russia Beyond

AFP

Иако борба против ловаца непријатеља није примарни задатак руског противваздушног ракетног система С-500 „Прометејˮ, овај систем је у стању да озбиљно смањи ефикасност борбене авијације непријатеља због великог домета свог деловања, моћних сензора и интеграције са другим системима ПВО, пише MilitaryWatch Magazine.

Карактеристике С-500, на пример, домет гађања од 600 километара, неупоредиве су и неколико пута превазилазе могућности најближих пандана, америчких система THAAD и Patriot, који гађају максимално на удаљености од 200 километара. Још импресивније изгледа способност „Прометејаˮ да пресреће хиперсоничне циљеве, који се крећу брзином од преко 10 маха (могућности С-400 ограничене су на 8 маха).

Најзад, моћ и разноврсност сензора С-500 омогућава овом систему да детектује циљеве типа „авионˮ на растојању од 800 километара, да наводи противавионске ракете на сателите и интерконтиненталне балистичке ракете, као и да саопштава информације о циљевима „приземнијимˮ противваздушним системима као што су С-400, С-350 и „Букˮ.

Међутим, допринос „Прометејаˮ борби против фронтовске авијације није ограничен само указивањем на циљеве. У савременом ваздушном ратовању западних земаља важну улогу имају летећи радари и авиони-танкери. Први проналазе циљеве за „невидљивеˮ авионе F-22 и F-35, а други повећавају радијус њиховог деловања (веома скроман у основној варијанти). Способност С-500 да обара авионе на удаљености до 600 километара мења правила игре, с обзиром да зону примене ваздушних радара и танкера помера далеко од бојног поља. Способност руског система да обара сателите такође отежава рад ваздухопловних снага непријатеља, јер споменути F-22 и F-35 веома зависе од њихове помоћи.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article

(Visited 2 times, 1 visits today)